Klassiskt kinesiskt - helrätt i år

NÖJE

Det traditionella är tillbaka

Foto: Fendi visade upp kollektionen för 2008 med en gigantisk catwalk på kinesiska muren.

Exotiskt, mystiskt – och elegant.

Ta en titt i din mormors eller farmors kinesiska garderob.

Nästan allt du hittar där är rätt i år.

Foto: Kinesiska toppmodellen Du Juan bar en qipaoinspirerad långklänning från Fendi på Kinesika muren.

Kinesiska element och asiatisk stil har alltid varit en källa för inspiration för världens stora designers. Men i år är det mer än så.

När italienska Fendi förra hösten visade upp kollektionen för 2008 var det Carl Lagerfeldt som valde den självklara platsen: På kinesiska muren i Kina.

Catwalken, världens hittills längsta, gjordes ned för hundratals trappsteg på muren utanför Peking. Modeshowen slog inte bara rekord i sin längd utan blev också världens mest påkostade.

Fendi visade att det kinesiska inte bara står för inspirationen, utan också i år är själva modet.

Stark modevind

Sedan Fendis uppvisning har den kinesiska modevinden bara blåst starkare under året. Balenciaga, Alexander McQueen, Prada, Alessandro Dell’Acqua och Loewe och har alla visat upp asiatiskt influerade kläder år med många klassiska kinesiska element.

De använder silke som material och den klassiskt kinesiska röda färgen. Traditionella kinesiska mönster och broderier som drakar, fåglar och blommor är inte längre bara något för din mormors och farmors byrålåder- utan för dig som vill klä dig rätt i år.

Billigt silke

Foto: Zili He

Har du inte en plånbok anpassad för de allra största märkena kan du pröva eleganta Shanghai Tang eller Vivienne Tang med butiker i Peking, Shanghai och Hongkong som alltid har visat fascination för klassisk kinesisk design och element.

Men du kan klä dig rätt billigare än så. Överallt hittar du i år silke, även hos billigare kedjor som Zara, H&M eller på de lokala marknaderna.

Den kinesiska kragen återkommer på en oändlig mängd olika sätt. Våra lokala kinesiska designers, som Jefen By Frankie och Tangyi, också har också kommit tillbaka till rötterna och skapat flera klassiskt inspirerade kläder. Eller så räcker det med ett besök hos farmor eller mormor. Ta en titt i deras garderob, kombinera deras klassisker med ditt eget – och du är rätt klädd 2008.

Zili He, modeskribent

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode