Gardell: ”Har Facebook blivit helt galna?”

1 av 4
Gardells uppdatering om inlägget som censurerades av Facebook.

avChristoffer Nilsson, Emmelie Wallroth

NÖJE

Jonas Gardell har blivit utsedd till Årets svensk 2012.

”Sverigedemokraterna vill ju värna det svenska och vad kan vara mer svenskt än Årets svensk? En bög gift med en invandrare!”, skrev Gardell på Facebook.

Men uppdateringen försvann spårlöst.

Jonas Gardell har blivit utsedd till Årets svensk för sina böcker och tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

På sin officiella fansida på Facebook skrev han om nyheten:

”Sverigedemokraterna vill ju värna det svenska och vad kan vara mer svenskt än Årets svensk? En bög gift med en invandrare!”

Försvann från Facebook

Men statusuppdateringen försvann senare.

”Min senaste statusuppdatering om Sverigedemokraterna och att jag blivit Årets Svensk har blivit borttaget och censurerat av Facebook. Helt obegripligt! Har Facebook blivit helt galna???”, skrev Gardell på sin Facebooksida.

– Vad är det egentligen Facebook menar att jag inte får göra? Får jag inte protestera mot Sverigedemokraterna? Får jag inte säga att jag är bög? Eller får jag inte säga att jag är gift med en invandrare? I min värld är inget av det stötande, säger Jonas Gardell till Aftonbladet.

Han skrev även om den försvunna statusen på sin Twitter och uppmanade andra att lägga upp statusen på Facebook, så ”får vi se vad FB säger”.

– Jag tänker naturligtvis att Facebook förklarar för mig varför jag censurerats och att de tar tillbaka min statusuppdatering och jag inväntar deras ursäkt, säger Jonas Gardell.

Enligt Facebooks presstalesman i Norden, Jan Fredriksson, görs anmälningar mot till exempel statusuppdateringar och foton av andra facebookanvändare.

– Det är alltså inte Facebook som kollar sajten, säger Jan Fredriksson.

”Jonas bör överklaga”

När anmälningar från användare kommer in hamnar de hos Facebooks handläggare som sitter i Dublin.

– Där jobbar även svenskar för att man ska kunna förstå sammanhanget. De jobbar mot Facebooks användarvillkor som man förbinder sig att följa när man blir medlem. Har statusen blivit borttagen av Facebook är det handläggarna som har bestämt det.

Jan Fredriksson tycker dock inte att Gardells status verkar strida mot Facebooks regler.

– Just den uppdateringen låter inte konstig. Det kan vara att det har skett ett misstag eller att man själv råkat komma åt knappen och tagit bort den. Jag tycker att Jonas bör överklaga så att man tittar på det igen, säger Jan Fredriksson.

Han menar att det är många som har åsikter på Facebook och så länge man följer reglerna är det helt okej.

– Det ligger i Facebooks intresse att alla får ett bra bemötande.