Hon är vår nya stjärna

NÖJE

Fanny aktuell i SVT, Arn & med egen skiva

1 av 2 | Foto: PLUGGADE KAMPSÅNGER Fanny Risberg har precis gjort en skiva – och sjunger progglåtar i SVT:s nya serie ”Upp till kamp”.

Fanny Risberg står inför sitt stora genombrott.

Hon spelar både medeltida drottning i "Arn" - och proggare i SVT-serien "Upp till kamp".

– Det var som att kliva in i en tidsmaskin. Jag var tvungen att sätta mig och hämta andan, säger hon.

I december har Arn-filmen ”Tempelriddaren” premiär. Där spelar Fanny Risberg, 32, drottning Cecilia Blanka. Men redan i september har hon en av huvudrollerna i Peter Birros nya serie ”Upp till kamp”.

Det är historien om fyra ungdomar i Göteborg åren 1965–1976 och rockmusiken, politiken och kärleken som styr dem.

Fanny växte själv upp med skådespelarföräldrar och politisk teater nära inpå.

– Det verkar ha varit en fantastisk tid, men till ett visst pris. Och priset för den friheten fick ofta barnen betala. De blev liksom allas barn på något sätt och den gränslösheten skapar förvirring.

Är skilsmässobarn

Är du själv ett barn av din tid?

– Ja, eftersom jag är ett skilsmässobarn.

Fanny fick rollen som den politiskt engagerade och musikälskande Lena delvis för att hon kunde sjunga. Inspelningarna innebar många liveframträdanden och Fanny fick plugga in en rad kampsånger.

– Jag tyckte om att sjunga ”Ut i kylan” med Nationalteatern. Det var så roligt hur folk sjöng de där låtarna – med sådan emfas och sådant tryck. Varenda stavelse skulle höras.

Fanny har inlett en egen musikkarriär. Hon bor sedan tre år i London och har just spelat in en skiva med egenhändigt skrivna poplåtar. Hon var nyligen i New York för ett hemligt samarbete med en annan artist.

– Jag kan inte prata om det nu, säger hon.

Maud Cordenius