”Jag besöker gärna Sverige”

NÖJE

Maggie Gyllenhaal sugen på sin första bikiniroll i en storfilm

1 av 2 | Foto: Maggies pappas släkt är från Sverige. Och nu är Hollywoodstjärnan sugen på att upptäcka vårt avlånga land.

NEW YORK

Maggie Gyllenhaal som sexig Bondbrud? Ja, visst! Den svenskättade indiedrottningen har tröttnat på att göra filmer som ingen kan se.

Nu väntar hon på att få göra första bikinirollen i en storfilm.

Oliver Stones ”World trade center” är Maggie Gyllenhaals största och dyraste film hittills. Men framgång kommer ofta med ett pris. I Maggies fall munkavel.

–?Jag tycker att Amerika har gjort klandervärda saker och på vissa sätt bär ansvar, sa Maggie om 9/11 för några år sedan.

När hon nu medverkar i en film om terroristattacken vill hon inte svara på politiska frågor, troligtvis för att inte skrämma bort biobesökare.

Oroade sig för vänner

Maggie är bosatt i New York med pojkvännen och skådespelaren Peter Sarsgaard. När 9/11 inträffade befann hon sig i Frankrike, ensam.

–?Jag kunde inte nå någon via telefon och av någon anledning ville jag bara tillbaka så fort som möjligt.

Hon var orolig för vänner och släktingar.

–?Min gammelfaster som nu är 91 år bor bokstavligen mitt emot World trade center och länge visste vi inte var hon fanns. Min farbror gick runt till olika uppsamlingsplatser och försökte hitta henne. För mig tog det lång tid att förstå att det som hände verkligen hade hänt, säger Maggie.

I ”Secretary”, hennes genombrottsfilm, hade Maggie ett sadomasochistiskt förhållande med sin chef. I ”Happy endings” förförde hon en tonårsbög innan hon blev ihop med hans pappa. Inte sett dem? Då är du inte ensam. Och efter att ha medverkat i en film med en så stor pr-budget som ”World trade center” är hon trött på indiefilmer.

–?Jag vill göra filmer som är intressanta för mig. Men samtidigt har jag insett att det är jättesvårt att få en liten indiefilm, med en förstagångsregissör och en producent som inte är så erfaren, att kunna bli sedd av vem som helst. Är det inte en film jag är beredd att offra livet för känns det inte längre värt det. Det är synd, men det är sanningen just nu, säger Maggie.

Inte tillräckligt sexig

Krävs det att hon spelar en brud i bikini så blir det så.

–?Ju äldre jag blir desto roligare tycker jag att det skulle vara att testa, göra min egen tolkning av en tjej i en bikini. Jag vill ju att folk ska se mina filmer. Samtidigt är de flesta manus jag får, där det finns en sådan roll, inte tilltalande för mig. Och de (manusförfattarna, reds anm) Känner nog på samma sätt för mig, säger stjärnan som flera gånger i början av sin karriär blev nekad roller för att hon inte ansågs tillräckligt sexig.

Födde första barnet

Ofta avskydde hon att gå på auditions.

–?Det är tufft att gå in och läsa med en massa andra tjejer. Det kan vara förnedrande och ibland får man dåligt självförtroende av det.

I ”World trade center” spelar hon en gravid kvinna, gift med en av polismännen som kläms fast. Själv har Maggie precis fått sitt första barn, dottern Ramona föddes tredje oktober. Men det vill hon inte prata om.

– Jag känner att mitt första jobb som mamma är att skydda mitt barn från pressen, säger hon.

Hur länge hon kommer att ta ledigt från filmandet vet hon inte.

– Det beror på hur det känns. Jag försöker inte att planera något utan ta det som det kommer.

Kanske tar hon en tur till Sverige under mammaledigheten.

– Min pappas släkt är från Sverige. Jag vet inte mycket om landet, men träffade en Gyllenhaal för två år sedan som var från Sverige och skulle gärna lära mig mer. Det är en plats jag väldigt gärna skulle vilja besöka.

Robert Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!