Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Så blir Eurovision i Stockholm 2013

... om Nöjesbladets schlagernörd Torbjörn Ek får bestämma

NYBYGGD ARENA Enligt Torbjörn Eks drömscenario leds Eurovisionfinalen av Sarah Dawn Finer i Friends Arena som enligt planen ska se ut som på bilden ovan när den står klar.
NYBYGGD ARENA Enligt Torbjörn Eks drömscenario leds Eurovisionfinalen av Sarah Dawn Finer i Friends Arena som enligt planen ska se ut som på bilden ovan när den står klar.
Alexander Rybak.
Alexander Rybak.

Arenan

Friends Arena i Stockholm, Solna

1975 höll vi Europafinal på Älvsjömässan i Stockholm, 1985 i Scandinavium i Göteborg, 1992 på isstadion i Malmö och 2000 i Globen i Stockholm.

SVT:s pressavdelning betonar gång på gång att det inte alls är säkert att en eventuell ESC-final kommer att läggas i huvudstaden, men en helt nybyggd nationalarena i Solna, som dessutom kommer att genomgå sitt eldprov när finalen av Melodifestivalen 2013 hålls där i mars nästa år gör valet självklart.

Att arenan dessutom heter Friends blir ett informellt ställningstagande för att välkomna Armenien tillbaka i tävlingen efter att landet dragit sig ur i år eftersom de ligger i krig med årets arrangörsland Azerbajdzjan.

Programledarna

Sarah Dawn Finer med sidekicks: Charlotte Perrelli, Lena Philipsson och Måns Zelmerlöw

Sarah Dawn Finer får den tunga rollen som programledare efter succén i Melodifestivalen. Hon är dessutom ett välkänt ansikte bland ESC-fansen tack vare sina tävlingslåtar i Melodifestivalen och röstavlämningen i går kväll. Som sidekicks får hon framgångsrika schlagerprofiler som också har trygg erfarenhet som programledare: Charlotte Perrelli i första semin och Lena Philipsson till andra, i finalen får Måns Zelmerlöw äntligen debutera i Eurovision.

Producenten

Christer Björkman

Efter 11 år som schlagergeneral får Björkman äntligen möjlighet att styra hela Eurovision. Han behåller ett par fingrar och slevar kvar i melodifestivalsgrytan som exekutiv producent under våren, men lägger det mesta av sin energi på att göra den 58:e sändningen av Europas största underhållningsprogram till den bästa i tävlingens historia.

Manus och regi

Edward af Sillén

Årets kommentator Edward af Sillén har gjort det förut. För första gången lär programledarna bli en rejäl snackis och något fansen längtar efter att få se.

Överraskningen

Semifinal 1 öppnas av Björn Ulvaeus som introducerar programledarna. I semifinal 2 gör Benny Andersson samma sak. Till finalen kokar Europa och resten av världen av spänning och spekulationer. Men en återförening av ABBA är inte aktuellt som mellanakt eftersom man inte vill ta fokus från de tävlande artisterna. Däremot är det Frida och Agnetha som får leverera öppningsrepliken ”Good evening Europe” innan de gör Björn och Benny sällskap på hedersplats i publiken.

Mellanakterna

Sarah Dawn Finer återkommer som sin EBU-tant Linda Woodruff i båda semifinalerna.

Till finalen har man satt ihop ett megamedley av Eurovision-klassiker med originalartister. Där dyker så klart både Charlotte Perrelli och Carola upp tillsammans med den absoluta gräddan av internationella vinnare. Johnny Logan, Linda Martin, Alexander Rybak (om han inte blir arg och slår sönder sin fiol på genrepet), Ruslana, Lordi, Elena Paparizou, Dima Bilan, France Gall, Lulu, Vicky Leandros, Dana International och Sertab.

I största hemlighet och efter att ha övertygat EBU om ett undantag mot regeln att genrepet måste se identiskt ut jämfört med sändningen har man även lyckats flyga in Céline Dion för att sjunga sin ”Ne Partez Pas Sans Moi”. Hur mycket huvudsponsorn gått in med för att övertyga henne går bara att spekulera i.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN