Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

SVT: Vi vet vem som fuskade

Publicerad 2014-03-01

Inget straff i efterhand mot fuskbidraget Så ska SVT stoppa ny skandal i kväll

SVT höjer beredskapen för att undvika en ny skandal.

Kanalen vet vilken låt som fick hjälp av en röstningsrobot men agerar ­inte mot bidraget.

– Det påverkade inte ­resultatet i den deltävlingen, säger Maria Ilstedt, projektledare.

Efter avslöjandet om röstfusk lovade SVT att försöka hitta de skyldiga.

När skandalen briserade tidigare i veckan höll SVT flera krismöten och gjorde en regeländring som innebär att ett bidrag från och med i kväll diskvalificeras om SVT upptäcker att de kan koppla manipulerade röster till en tävlande akt. Kanalen har tidigare sett metoden som oetisk – men inte förbjuden.

”Bröt inga regler”

Nu har kanalen upptäckt vem eller vilka som låg bakom den automatiserade massröstningen ett tidigare år som utfördes med hjälp av en förprogrammerad ­robot.

– Vi kommer inte att göra något åt det i efterhand. För det första kan vi se att det inte påverkade resultatet i den deltävlingen och för det andra bröt det inte mot ­några regler det året, säger Maria Ilstedt, projektledare.

Har ni tagit kontakt med dem som det gäller?

– Nej, det har vi inte gjort.

Enligt våra uppgifter tävlade bidraget förra året.

– Ja, det kan nog stämma. Men vi vill blicka framåt nu och göra allt för att det inte ska ske igen, säger Ilstedt.

Inom SVT:s produktion och bland skivbolagen pekas ett specifikt bidrag ut av flera källor med god insyn.

En av personerna som var inblandad i det utpekade ­bidraget förnekar anklagelserna.

– Jag är chockad av spekulationerna. Jag kände inte till att det här hade hänt över huvud taget utan fick reda på det genom mediarapporteringen. Det är ­jättesvårt för mig att svara på om det kan ha skett utan min vetskap. Det kan jag ­inte tro, säger personen.

SVT kommer vara extra uppmärksamma på ovanlig röstningsaktivitet i kväll och under finalen. Efter sändningen i kväll går de ut med en pressrelease där de redovisar röstningsaktiviteten.

”Räknar bort röster”

– Vid midnatt får vi svar från teleoperatörerna om det varit extra stark röstningstrafik. Om det är så räknar vi bort de rösterna och om vi kan härleda en eventuell maskinell ”röstningsattack” till ett bidrag leder det till diskvalificering, säger Ilstedt.

Detta har hänt

P4 Sjuhärad avslöjade i förrgår att representanter för ett bidrag som tävlat i Melodifestivalen tidigare år har köpt omkring 2 500 röster. Med hjälp av en specialprogrammerad röstningsrobot manipulerades ­tusentals röster i tävlingen.

En av personerna bakom bidraget bekräftar för P4 Sjuhärad att man köpt röster.

Enligt Nöjesbladets uträkningar visar det sig att samma antal röster haft en avgörande roll i de senaste årens resultat. Exempelvis skulle samma antal röster ha stoppat ­Robin Stjernberg från att ens ta sig till final förra året.

Efter P4:s avslöjande och Aftonbladets artiklar kallade SVT till presskonferens i Lidköping där de meddelade en regeländring på grund av skandalen: Bidrag som tar kommersiell hjälp för att få röster kommer att diskvalificeras.

Enligt Nöjesbladets uppgifter har SVT vetat om röstningsrobotens existens redan 2008, men SVT tillbakavisar det.

Flera spelbolag stoppade vadslagningen. Svenska spel stängde ner vadslagningen för resten av ­Melodifestivalen 2014 då de inte ansåg SVT:s lösning tillräckligt säker.

SVT skulle i samarbete med ­teleoperatörer hitta den skyldige bakom röstmanipulationen. Nu är de säkra på vilket bidrag det rör sig om – men planerar ingen åtgärd.

Så gick röstfusket till

En dator har programmerats till en automatisk röstningsrobot. Roboten har en kapacitet att ringa flera hundra samtal i minuten. Detta möjliggörs genom att ­datorn är utrustad med en telefonväxelprogramvara. Roboten ställs sedan in för att rösta på ett specifikt bidrag.

Kostnaden för sam­talen är densamma som för tittarna.

Följ ämnen i artikeln