”Solläkaren” Mikael Sandström väcker känslor igen

avKarin Dofs

NÖJE

Nu svarar ”brune doktorn” på kritiken: ”Det kan ju vara kul att leva också”

1 av 6

Förra året väckte läkaren Mikael Sandström starka känslor med sitt brunbrända ansikte.

På tisdagsmorgonens gästade han ”Nyhetsmorgon” för att prata om hudcancer – och hans solbränna väckte uppmärksamhet.

– Man är fullständigt förblindad av bilden och kan inte höra vad jag säger, säger han.

Läkaren Mikael Sandström, 55, gästade TV4:s ”Nyhetsmorgon” på tisdagen för att prata om hudcancer. Och var riktigt brunbränd efter en utlandssemester.

Själv säger Mikael Sandström att han är noga med att aldrig bränna sig och solar ansvarsfullt. Han säger att han tillhör en soltålig hudtyp, typ tre, och att det är de ljusare hudtyperna som ska akta sig för solen.

– Hudtyp ett och två ska inte utsätta sig för sol, de utsätter sig för den stora cancerrisken, inte jag, säger han.

”Kul att leva”

I programmet pratade han om hur man ska förhålla sig till lockelsen att sola. Det är viktigt att inte bränna sig, men man måste också få njuta av solens strålar.

– Det kan ju vara kul att leva också. Vad är målet? Att bli äldst på demensboendet. Eller att leva under resans gång, säger han i programmet.

Han är nöjd med formuleringen och menar att folk inte ska oroa sig för alla eventuella faror som finns i världen.

– Jag är oerhört angelägen om att man ska leva livet som det är och inte bara fokusera på alla dessa faror och larmrapporter som kommer till oss dagligen.

Han insåg innan programmet att folk skulle reagera på hans insatser i dagens ”Nyhetsmorgon”.

– Det förstod jag, jag är inte korkad. Men folk tänker till, hur kommer det sig att han gör det? Det är jättebra för då kommer det fram fakta.

”Går inte ta på allvar”

Läkarens solkyssta ansikte väckte reaktioner i sociala medier där människor frågar sig hur kanalen resonerar när de tar in en välsolad läkare för att prata om riskerna med solning.

TV4-profilen Patrick Ekwall skriver på Twitter:

”Det går inte - helt omöjligt - att ta TV4-doktorn på allvar när han talar om risker med solning. Han är grym annars men nu går det inte.”

En annan twittrare skriver: ”Märkligt när #nyhetsmorgon pratar hudcancer och försiktighet vid solning när deras husläkare är brun som den brunaste pepparkakan.” En person lägger ut en bild på läkaren med texten ”Den här mannen sitter alltså i #Nyhetsmorgon och ger råd om hudcancer. #fail”

Tog tillfället i akt

Läkaren Mikael Sandström blev för ett år sedan känd som soldoktorn efter att han, rejält solbränd, gästade ”Nyhetsmorgon” för att prata om rökning.

På TV4 förstod man att Mikael Sandströms solbränna skulle väcka uppmärksamhet.

– Förra året pratade han om ett annat ämne men fokus ställdes då på hans solbränna. Eftersom att vi tycker att det är viktigt att informera om cancer så tänkte vi att vi tar det tillfället, för det är ändå det som kommer att uppmärksammas i dag, säger Marit Danielsson, exekutiv producent för ”Nyhetsmorgon”.

Vad säger ni till dem som tycker att det är oansvarigt att låta en brudbränd person prata om solrisker?

– Jag vet att han inte är oansvarig, han föregår med väldigt gott exempel.