Nöje

Måns Zelmerlöw: homosexualitet är en avvikelse

Av: 

Christoffer Nilsson

NÖJE

I ”Pluras kök” pratar gästerna om sexualitet.

Då säger Måns Zelmerlöw att han ser homosexualitet som en avvikelse.

– Det är inte lika naturligt att män vill ligga med varandra, säger han.

För två månader sedan hyllades Måns Zelmerlöw för sitt sätt att leda tidningen QX:s gaygala.

Nu berättar han att han ser homosexualitet som en ”avvikelse”.

I TV3:s ”Pluras kök” som sänds på lördag svarar Zelmerlöw på artisten Miriam Bryants fråga om han tror att människan föds med en viss sexualitet eller om det är så att sociala faktorer påverkar.

– Jag tror att mannen föds med en automatisk dragningskraft till honan. Och kvinnan likaså. Så måste det väl vara någonstans, säger Zelmerlöw i programmet.

”Det är inte lika naturligt”

Runt middagsbordet stöter den före detta Allsångsledaren på mothugg, främst från Miriam Bryant.

Hon konfronterar Zelmerlöw och frågar: ”Så du menar att homosexualitet är en avvikelse?”.

– Ja, det menar jag. Jag menar inte att det är något fel över huvud taget. Men det naturliga är ju att det är en man och kvinna som gör barn ihop. Och därmed får hela arten att fortplantas, säger Zelmerlöw.

Miriam Bryant: Men det är väl fullt lika naturligt att man och man, kvinna och kvinna vill ligga med varandra?

– Nej, det är inte lika naturligt. Om vi ser till att de inte skapar barn ihop. Någonstans måste det vara så att det finns en grundläggande tanke i oss från födseln att vi ska föra arten vidare och det tror jag finns i alla arter, säger Måns Zelmerlöw.

När Nöjesbladet når Måns Zelmerlöw på fredagskvällen är han ångerfull.

– Jag hade kunnat skylla på att det var mycket alkohol och så men det känns fegt. Det jag pratar om i programmet är biologi. Jag tycker att all form av kärlek är lika mycket värd. Däremot använder jag ett väldigt klumpigt ord som avvikelse där jag i stället borde sagt att det är mindre vanligt. Därför låter det otroligt dumt. Det var oerhört klumpigt och jag vill be alla som kan ta illa upp om ursäkt, säger Zelmerlöw.

Ser du homosexualitet som en avvikelse?

– Homosexualitet är mindre vanligt än heterosexualitet men det är ingen avvikelse. Jag råkade säga ett klumpigt ord och jag förstår att det ter sig oerhört idiotiskt när man ser programmet, säger Zelmerlöw.

Men varför är ”avvikelse” det första som dyker upp hos dig?

– Ja, du... det var ett jätteklumpigt ordval och jag borde i stället ha sagt att det är mindre vanligt, säger Zelmerlöw.

Får kritik av RFSL

Middagsvärden Per ”Plura” Jonsson säger till Nöjesbladet att han inte minns diskussionen från inspelningarna i höstas.

När han får höra Zelmerlöws uttalanden säger han:

– Utan att riktigt minnas kan jag bara hålla med. Inom allting som växer finns det en dominerande linje och så finns det avvikelser. För mig är det helt naturligt att det finns avvikelser. Och jag tycker bara det är bra och kul, säger Jonsson.

Men håller du med uttalandet om att det är mer onaturligt att män ligger med män och kvinnor med kvinnor?

– Personligen har jag aldrig haft en dragning till män. Men jag tycker att det är helt normalt att ha det, säger Jonsson.

Måns Zelmerlöw möter skarp kritik från RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

– Hans uttalanden speglar en olycklig okunskap om kärlek mellan människor av samma kön. Det är okunnigt att uttala sig i termer om avvikelser eller andra nedsättande ord. Att uttrycka sig på det sättet får det att framstå som något onormalt eller inte lika bra, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert: