”De stora bråkens år är över”

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson om kvällens Stjärnorna på slottet

De stora bråkens år är ett minne blott i ”Stjärnorna på slottet”.
Det började med ett kanonprogram, där Malena Ernman väldigt frispråkigt vände ut och in på sitt eget liv.

Jan-Olov Andersson.

Start i går för åttonde säsongen av SVT:s populära serie där svenska stjärnor i artistvärlden bor, äter, dricker, pratar, skrattar och gråter ihop, samtidigt som de berättar om sina liv fram till och med nu.

Under de första åren var där ett par säsonger där Börje Ahlstedt bråkade med Peter Harryson och Jonas Gardell bråkade med … tja, de som råkade hamna i vägen för honom.

Bra tv. Starka känslor. Tidningsrubriker. Men det har sedan dess faktiskt blivit ännu bättre tv, lika omtumlande känslor och minst lika många tidningsrubriker när stjärnorna på slottet har kommit överens med varandra. Tilliten till varandra har fått dem att öppna sig ännu mer.
Tycker det var ett smart val att börja med Malena Ernman. Här fanns nog en kanske aningen större nyfikenhet hos tv-tittarna än normalt, då operastjärnor har en hög finkulturell status, men sällan blir folkkära hos den breda publiken. Visserligen uppstod en slags ”Malena-effekt” (som hon stolt pratade om i programmet) efter att hon vann Melodifestivalen 2009 med ”La Voix”. I samband med det lärde väl svenska folket – åtminstone de som fortfarande läser tidningar regelbundet – känna henne lite grann och att hon har en familj där maken Svante i stort sett gett upp sitt skådespeleri för att stötta hustrun i karriären och ta hand om barnen när hon åker runt i världen och sjunger arior.

Men hela bilden av Malena, den har vi nog inte riktigt fått förrän nu.

Utan att ta till de stora orden (även om hon kallade någon för ”en jävla idiot”), berättade hon hela tiden intressant och frispråkigt om sin uppväxt, om hur musikintresset föddes och eskalerade, om sexuella (och andra) trakasserier i operavärlden, om hur hon förlorade oskulden, om hur hon träffade sin make Svante och vad han betyder för henne och barnen.

Då kom tårarna. Flera gånger.

Av årets stjärnor på slottet har jag å jobbets vägnar träffat Leif Andrée, Maria Lundqvist och Lasse Åberg många gånger genom åren. Trodde att jag kände dem hyfsat väl. En förhandstitt på utdrag ur kommande avsnitt, visar dock att här kommer att avslöjas mycket man inte hade en aning om.

Känns som det blir en kanonsäsong av ”Stjärnorna på slottet”.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln