- Jag försökte bojkotta Disney

avRebecca Haimi

Publicerad:
Uppdaterad:

Barnfilmsaktuella Nina Persson hyllar 70-talet: ”Det var mjukt & vänster”

1 av 4 | Foto: KRISTER HANSSON
INGET BARFOTASPRING I HARLEM Nina Persson är i Sverige för att sjunga in texterna till en ny barnfilm. I vanliga fall bor hon tillsammans med sin man Nathan och deras treårige son i New York. ”Det är lite svårt att låta barn springa omkring barfota i Harlem”, säger hon.

Nina Persson vill uppfostra sin son efter 70-talets ideal - utan att vara en ”gammal kärring”.

– Jag försökte bojkotta Disney men la ner, säger hon.

Hon växte upp med ”Vilse i pannkakan”, ”Fem myror är fler än fyra elefanter” och importerade barnprogram i kortfilms­format från Östeuropa.

– Det var bra, man tog barn på allvar då och respekterade dem på ett annat sätt än i dag, säger Nina Persson.

”Barnen var viktiga”

Ingen generation känner lika blödigt för sin egen barndom som 70-talister, tror hon.

– Mina föräldrar var små på 40- och 50-talen och tyckte att det var skit liksom, men på 70- talet var det som att allting togs på allvar. Det var mjukt, vänster och barnen var viktiga, säger Nina Persson.

Nu bor hon tillsammans med sin man, musikern Nathan Larson, och sonen Nils, 3,5 år, i Harlem i New York.

Nina Persson serverar gärna Nils en barndom à la 70-tal, men hur mycket fria ideal som går att anpassa till 2014 års USA, är diskutabelt.

– Det är lite svårt att låta barn springa omkring barfota i Harlem. Vi försöker att vara mycket i parken men jag går inte omkring och längtar efter gröna ängar hela tiden. Vi bor i en storstad, då får man hålla i barnen, och det känns okej.

”Föra idealen vidare”

Vad dagens barn ser på film och i tv är präglat av kommersiella krafter, tycker Nina Persson.

Nu väcks tonen från dåtidens barnprogram genom filmversionen av Lena Sjöbergs barnbok ”Tänk om …”, en animerad långfilm för de allra yngsta. Nina Persson är både berättarröst och sjunger texterna.

– Jag vill föra vidare idealen, men man måste vara försiktig. Jag bestämde mig för att bojkotta Disney, men insåg att det också kan vara bra. Mycket blir bättre med tiden och man vill inte vara någon gammal kärring, säger hon.

Publicerad: