Martin Lidberg: ”Det fanns inga alternativ”

Berättar i ”Mästarnas mästare” om kampen att få livet att gå ihop

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

Brottaren Martin Lidberg visste att han ville bli bäst i världen.

Men med elitsatsningarna kom den stora utmaningen med att få ihop livet med familjen.

– Det var väldigt tufft att få allt att gå ihop, säger han till Nöjesbladet.

I söndagens avsnitt av ”Mästarnas mästare” tävlade deltagarna bland annat i grenar där det skulle simmas, klättras och kastas kottar. Efter en tuff tävlingsdag pratade Martin Lidberg och Per-Olof ”Posa” Serenius om svårigheterna att få ihop familjepusslet med elitsatsningen inom respektive sporter. Över ett glas rödvin konstaterade båda två att det inte är en enkel uppgift.

– En idrottssatsning blir ju väldigt egoistisk och det måste den ju vara för att man ska lyckas. Man måste sätta sin träning i centrum och allt annat blir sekundärt. Om man vill bli bäst i världen är det så tyvärr. Sedan försöker man ju alltid kombinera så att familjen inte ska bli åsidosatt. Men är man borta 150 dagar om året så är det jättetufft att hålla ihop en relation, säger han till Nöjesbladet.

”Fanns inga alternativ”

Enligt Martin Lidberg gled han och hans dåvarande flickvän ifrån varandra eftersom att han inte var hemma speciellt mycket och hade fokus på VM och OS. De separerade men Martin var fast besluten om att han skulle vara delaktig i sina barn, som då var två och fyra år gamla.

– Det fanns inga alternativ. Mina barn ska komma i första hand. Jag visste att det skulle bli jättetufft att kombinera min idrottssatsning och samtidigt ha delad vårdnad av barnen.

Barnen fick ofta följa med på träningarna.

– Jag visste att jag hade mycket tuffare förhållanden än mina konkurrenter. De bodde på anläggningar, fick allt serverat med mat och läkare. Jag hade två barn att ta hand om och flängde runt samtidigt som jag skulle bli bäst i världen. Det var väldigt tufft att få allt att gå ihop.

”Klara vad som helst”

Han berättar också att han oroat sig över att barnen skulle tyckt att det var jobbigt men är lättad över att de i efterhand berättat att de tyckt att det varit kul eftersom de fått uppleva och se mycket.

Att kämpa för att nå sitt stora mål inom brottningen och samtidigt uppfostra två barn är något han anser har format honom mycket.

– Så tror jag det är med alla livskriser och tuffa perioder. För mig kan det blåsa tuffa vindar men det känns som att man kan klara vad som helst efter att ha klarat en sånhär grej. Att lyckas bli bäst i världen i en av världens kanske svåraste idrotter samtidigt som man skulle försörja sig själv och ta hand om barnen. Jag lyckades och det bevisar att allt är möjligt om man är beredd att kämpa hårt för en dröm man har, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE