Björn Borg-filmen inviger Torontos filmfestival

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Filmen om Björn Borg och John McEnroe inviger Toronto International Film Festival.

Det är första gången någonsin en svensk film fått en så fin plats i festivalen.

– Jag är väldigt glad, men också lite nervös, nu kommer vi ju att jämföras med de allra största Hollywoodfilmerna, säger Fredrik Wikström Nicastro, som producerar filmen ihop med Jon Nohrstedt.

”Borg”, som filmen heter här i Sverige, skildrar både rivaliteten och vänskapen mellan Björn Borg och John McEnroe, främst i samband med Wimbledon-finalen 1980. Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf spelar de båda tennisstjärnorna. Tuva Novotny spelar Borgs rumänska fästmö Mariana Simionescu och Stellan Skarsgård är Borgs tränare Lennart ”Labbe” Bergelin (1925-2008).

Sålt till över 150 länder

Den internationella lanseringen, och intresset för filmen, har varit igång ända sedan projektet avslöjades. Utomlands ska filmen heta ”Borg/McEnroe”, i vissa länder ”Borg vs. McEnroe”.

– Vi har sålt den till över 150 länder, säger Fredrik Wikström Nicastro.

– Många filmfestivaler i höst har varit intresserade, men de från Toronto såg en halvfärdig version redan i Cannes och tyckte då det var bland de tre bästa filmerna de hade sett där. När vi blev erbjudna att inviga hela festivalen, var det självklart att tacka ja.

– Det är ju ett perfekt tillfälle att positionera sig inför den internationella lanseringen. Det är i Toronto som alla amerikanska bolag lanserar sina Oscarskandidater.

Hollywoodstjärnan sänkte sitt gage

Toronto-festivalen (7-17 september) är Nordamerikas största filmfestival.

Tack vare världspremiären i Toronto, har den svenska officiella premiären fått skjutas upp två dagar, från 6 till 8 september.

– Men vi får ha vår galapremiär som planerat 4 september. Då räknar vi med att alla inblandade ska vara på plats; skådespelare, regissören, manusförfattare, vi producenter.

Även Hollywood-skådespelaren Shia LaBeouf, med lite stökigt rykte, kommer till Sverige. För honom är filmen en hjärtesak. Han sänkte sitt gage för att få vara med och spela John McEnroe.

– Jag har haft enormt roligt under den här inspelningen och är mycket stolt över filmen redan innan den är färdig. Bara att få jobba med en legendar som Stellan Skarsgård, sa Shia LaBeouf när jag träffade honom under inspelningen i Göteborg.

Kommer Björn Borg och John McEnroe att närvara vid premiärerna?
– De blir inbjudna till Toronto, sedan är det väl oklart om de kommer. Men vi har stora förhoppningar att Björn ska komma till Sverige-premiären.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM