Jojo Moyes

Jojo Moyes om filmen efter hennes romantiska snyftare

Av: 

Jan-Olov Andersson

Succéförfattaren Jojo Moyes.
Succéförfattaren Jojo Moyes.

NÖJE

Nu är det dags för sommarens stora snyftare och romantiska komedi på bio, ”Sista brevet från din älskade”.

Förlagan är en bok av succéförfattaren Jojo Moyes.

– Ärligt talat, först kändes valet av skådespelare fel. Men så fort jag såg filmen, glömde jag nästan bort hur jag hade beskrivit dem i boken, säger hon.

Under ett digitalt Zoom-möte pratar jag med Jojo Moyes, 51, regissören Augustine Frizzell, 42, och skådespelerskorna Shailene Woodley, 29, och Felicity Jones, 37.

Shailene spelar Jennifer, en troféhustru till en stenrik affärsman (Joe Alwyn) som har stora hus i England och på franska rivieran under 1960-talet. Hon blir kär i en journalist (Callum Turner) som intervjuar maken.

Felicity spelar Ellie, en journalist i dagens London som av en slump hittar parets kärleksbrev och börjar rota i vad som sedan hände. Så småningom korsas deras vägar…

– Jag längtade efter att göra en romantisk film. Jag kände inte till Jojo Moyes, men när jag läste manus började tårarna rinna. Inte minst det där med brevskrivandet till varandra… så möttes min man och jag också, säger Augustine Frizzell.

Båda skådespelerskorna har ett 40-tal roller bakom sig. Shailene sågs senast i hyllade HBO-serien ”Big little lies”. Felicity har varit med i en Star Wars-film och var Oscarsnominerad för ”The theory of everything”.

Ändå vill jag nog hävda att filmens verkliga stjärna och dragplåster är Jojo Moyes. Efter att ”Livet efter dig” blev en storsäljare och sedan film (2016) med ”Game of thrones”-stjärnan Emilia Clarke, har både författarens äldre och senare böcker också sålts i stora upplagor. Över tio miljoner runtom i världen. Över en miljon bara i Sverige. Folk är som tokiga efter hennes mix av romantiska snyftare och feelgood-känsla.

”Sista brevet från din älskade”

– Det var verkligen rätt tajming för mig när ”Livet efter dig” blåste nytt liv i mina gamla böcker. Att den här skulle bli film kunde jag aldrig tänka mig. Någon köpte rättigheterna för elva år sedan. Sedan hände ingenting. Först tyckte jag Shailene var fel. I boken är Jennifer blond och kylig, Shailene är tjusig och sårbar. Men så fort jag såg henne i häftiga 1960-talskläder, glömde jag nästan bort hur jag hade beskrivit henne i boken.

– Ellie är levnadsglad, dricker för för mycket och ligger med många och fel män. Jag hade bara sett Felicity göra mer strikta roller. Men samma sak där: Så fort jag såg tagningar med henne, ändrade jag mig.

Jojo Moyes har varit inblandad i manusarbetet.

– Jag tycker inte det är så svårt att stryka grejer från boken. Det handlar mest om att behålla grundintrigen och känslan. Just nu skriver jag ett originalmanus för tv. Det är svårare, tycker jag.

Hennes popularitet har bara en baksida; kontakten med läsarna har minskat.

– De som slukade mina böcker skrev långa mejl till mig, berättade om sina liv och förväntade sig svar. Till sist tog det mig flera dagar i veckan att besvara dem. Men jag har tre barn och vill skriva nya böcker, så jag fick stänga ned kommentarsfältet.

Scenerna som utspelas på franska rivieran i filmen är inspelade på – Mallorca!

– Fransmännen har byggt så mycket nytt sedan 1960-talet. Mallorca ser faktiskt mer ut som franska rivieran då än vad franska rivieran ser ut i dag, säger regissören Augustine Frizzell.

Då filmerna utspelas under olika tidsperioder, träffades aldrig filmens två kvinnliga stjärnor under inspelningen. När rollfigurerna möts, har Shailenes roll tagits över av Diana Kent.

– För mig var det därför jättespännande att se den färdiga filmen, säger Shailene, och fortsätter:

– Att få ta på mig kläder från 1960-talet, hattar och handskar som jag aldrig har privat, det hjälpte mig verkligen att komma in i rollen.

– Jag tycker det finns en slags synergi mellan de båda kvinnorna. De söker sanningen och nöjer sig inte med det nästa bästa i livet, säger Felicity.

Till sist frågar jag de båda skådespelerskorna vad de själva har för favoriter bland romantiska filmer.

– ”När Harry träffade Sally…” och ”Fyra bröllop och en begravning”. Eller… vad som helst med Hugh Grant, säger Felicity Jones.

– Nyckeln till mitt hjärta kan sammanfattas i två ord: ”Dirty dancing”, säger Shailene Woodley.

ANNONS EXTERN LÄNK

Basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder till bra pris hos Lindex här!

Lindex

Publisert:

LÄS VIDARE

Romans med förhinder i brittisk feelgood

ÄMNEN I ARTIKELN

Jojo Moyes

Shailene Woodley

Emilia Clarke

Hugh Grant