Tolvåring hyllas för drama om incest

Gunnar Rehlin/TT

Publicerad 2023-05-05

Emmanuelle Nicots debutfilm ”Dalva” har vunnit mängder med priser på festivaler världen över.

Med sitt tema om incest och sexuella övergrepp har den startat debatt och diskussioner – och gjort sin unga huvudrollsinnehavare Zelda Samson till hyllad aktris.

– Fast i framtiden vill hon hellre bli astrofysiker, säger Emmanuelle Nicot till TT.

I filmen möter biopubliken tolvåriga Dalva, som tas om hand av myndigheterna sedan hennes far har gripits för incest och mångåriga sexuella övergrepp. Dalva förstår inte, hon ser det som har hänt som ett övergrepp och upplever det som att pappan är den ende som älskar henne. Hon försöker rymma för att återförenas med honom.

– För sex år sedan hörde jag liknande berättelser om barn som var i samma situation och som försvarade föräldrarna. Det var en sexårig flicka – jag funderade över hur hon skulle vara som tolvåring, och tänkte att det kunde finnas en film i detta.

”Nämnde inte incest”

När manuset var skrivet vidtog den svåra jakten på en flicka som kunde spela huvudrollen. Nicot säger att man sökte någon som kunde tala väl och uttrycka sig. De som var intresserade ombads att göra en video där de talade om sig själva.

– I vårt brev nämnde vi inte ordet incest. När vi hittat de flickor vi kunde vara intresserade av, talade vi med deras föräldrar, berättade om filmens handling och sedan fick de välja om de ville gå vidare och tala med sina barn.

– Men vi föll direkt för Zelda. Hon var fantastisk, hade ett oerhört gott självförtroende och berättade att hon i framtiden skulle få Nobels fredspris.

Hade psykolog med

”Dalva” är en ofta tung film om ett tungt ämne, men Nicot beskriver inspelningen som en dröm, att barnen inte fann ämnet obehagligt, till skillnad från de vuxna skådespelarna.

Zelda hade hela tiden en psykolog med sig, om hon skulle känna behov att tala med någon, men ett sådant behov uppstod aldrig.

Nu har Zelda en agent och dessutom engagerade föräldrar som ger råd och skyddar henne. Hon har redan fått fler filmjobb, men ett arbete som astrofysiker lockar alltså mer. Emmanuelle Nicot försöker komma i gång med nästa film, men tycker det är svårt.

– Jag har levt med ”Dalva” i sex år, och filmen växer fortfarande. Det är svårt att ägna sig åt två saker på en gång, säger hon.

ANNONS