Gustaf Skarsgård gick sin mammas nykterhetskurs

1 av 3
NÖJE

Gustaf Skarsgård trodde att alla super och knarkar – tills han tog sin mammas nykterhetskurs.

– Man sitter där och får en tankeställare, berättar han i programmet ”Skavlan”.

Skådespelaren Gustaf Skarsgård, 36, har tidigare berättat om sitt missbruk och vilda festande. Han började dricka alkohol när han var tolv år gammal. Det var först när han tog sin mammas kurs för personer med alkoholproblem som han insåg att han utvecklat ett beroende.

– Alla super och knarkar väl. Det är väl så man gör? Även om det är en extrem hobby. Då tog jag för första gången min mammas kurs, berättar skådespelaren i SVT:s talkshow ”Skavlan”.

Tog sin mammas nykterhetskurs

Hans mamma, My Skarsgård, 60, har själv gästat Fredrik Skavlan, 50, och öppenhjärtigt berättat om sin egen alkoholism. Hon drabbades av livmoderhalscancer 1998. Under kommande år dämpade hon rädsla och ångest med vodka. Hon blev nykter 2007 och har sedan dess hållit nykterhetskurser för människor som ligger i riskzonen.

Hon vill även att alla hennes barn ska ta kursen, säger Gustaf Skarsgård.

– Man sitter där och får en tankeställare. ”Vänta nu, det har inte gått en månad utan att jag varit full – sedan jag var tolv”, slog det mig och då var jag väl 30. Och tänkte att det här måste jag i alla fall prova på.

”Var rätt häftigt”

Då var han dessutom mitt uppe i en ny filminspelning.

– Det var när jag gjorde Kon-tiki, den här norska filmen. Då skulle jag också spela den här glada pricken (upptäcktsresande Bengt Danielsson). Jag kör lite yoga och mediterar och är lite nykter under den här perioden, för att prova på hur det är att må bra. Det var rätt häftigt.

Gustaf Skarsgård medverkar i det femte avsnittet av Skavlan, som sänds i kväll klockan 21.00 på SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM