Siewert hyllades i SVT:s debattprogram: ”Han var den stora”

1 av 4
NÖJE

Han blev Sveriges ”Mr Debatt” genom SVT:s ”Svar direkt”.

I kväll hyllades Siewert Öholm i programmets efterträdare ”Opinion live”.

– Siewert är den stora debattledaren, en urkraft, sa SVT-profilen Lennart Persson.

Han dog i förrgår efter en tids levercancer, 77 år gammal.

I kväll hyllades Siewert Öholm i SVT:s debattprogram ”Opinion live” med Belinda Olsson, en efterträdare till det ”Svar direkt” som han själv blev folkkär och ökänd genom.

Där hyllades han som ”den stora” av SVT:s Lennart Persson som jobbat med Öholm och även lett kanalens tidigare åsiktsprogram ”Debatt”.

– Jag minns Siewert som en urkraft, en fullständigt furiös människa som kom varje dag till jobbet och sa ”har ni hört det här? Nu har de jäklarna...”. Han var alltid upprörd: ”detta måste vi debattera!”, det var tio grejer per dag. Han hade ett brinnande engagemang för samhällsfrågor, många tyckte att han var bufflig, och det var han också, men framförallt tyckte han debatten var det viktiga, att olika åsikter fick brytas mot varandra. Sedan hade han några blinda fläckar där han blev tesdrivande, säger Lennart Persson i programmet.

”Så var han alltid”

Tv-profilens son, moderata politikern Oskar Öholm, fanns också med på telefon och berättade om när han som riksdagsledamot var med och röstade ja till könsneutrala äktenskap.

”Pappa stod på Mynttorget och demonstrerade emot. Men han ringde mig efter voteringen och gratulerade mig till att jag följt mina värderingar och han fått följa sina”, skrev Oskar Öholm i ett avskedsinlägg till pappan.

– Han ringde efteråt, först fick vi debattera en stund, för så var det alltid med honom, man skulle debattera sakfrågan, men sen efter en stund sa han ”jag är jätteledsen att ni röstat igenom den här lagen men jag är glad och stolt att du röstade efter din egen övertygelse och kan argumentera för den” och det sammanfattar rätt bra hur han var både privat och publikt, säger han i ”Opinion live”.

”Siewert är den stora”

Oskar Öholm menar att man i dagens debattklimat kan lära av Siewert Öholm.

– Att ta till sig av andras åsikter och att det inte är liv och död. Man kan vara oense men ändå vara nyfiken på den andra personen. Det räcker med att logga in på Facebook eller lyssna på Donald Trump, det är en väldigt oförsonlig ton där, man tycker inte bara att motståndaren har fel utan också att den är ond. Så är det ju väldigt sällan, där är vi nog för ointresserade av att förstå oss på andras argument, säger han.

Siewert Öholm somnade in på Centrallasarettet i Växjö efter två veckors vård där familjen vakat vid hans sida. Fram tills för några veckor sedan var han en flitig debattör på sin Facebooksida och i tidningen Världen i dag, ständigt hungrig på nya utspel, inte sällan kontroversiell i sina åsikter. Rollen från debattprogrammen la han aldrig åt sidan.

– Siewert är den stora debattledaren, han var inte den första, men han hade en helt ny stil: han var bufflig, trubbig och icke politiskt korrekt, han vågade gå tvärs emot pk-eliten och vågade vara sådan, säger Lennart Persson i ”Opinion live”.