Edward Bloms julraseri: ”Folk har släppt på alla principer”

Uppdaterad 2018-12-04 | Publicerad 2018-10-23

Det finns redan julskum och julmust i affären och kändisar bakar lussebullar och postar inlägg på Instagram.

Något som får Edward Blom att se rött.

– Det är ett fantastiskt sätt att döda traditionen, säger Edward Blom till Nöjesbladet.

I förra veckan berättade julälskaren Gustaf Reinfeldt, son till Fredrik och Filippa Reinfeldt, att han börjar fira jul redan i oktober. Något som fick”Let’s dance”-profilen Tony Irving att se rött. Han tycker att det är alldeles för tidigt.

Gastronomen, kulturhistorikern och tv-profilen Edward Blom, 48, håller med. Han har på Instagram visat sitt missnöje över att det finns julmust i butikerna redan nu i oktober.

– Jag gick omkring i en affär härom dagen och det var julskum, julmust och lussekatter överallt. Laddningen förstörs om man använt alla symboler vi har för att skapa julstämning redan i oktober. Då totalförstör man magin, säger han till Nöjesbladet.

Edward Blom är en man som håller hårt på traditionerna.

– Ett firande är ett specialtillstånd där man äter och dricker speciella saker och man pyntar för att markera tillfället och för att få oss att känna oss som en del av traditionen, säger han och fortsätter:

– Det som hänt nu är att folk börjar pynta redan i oktober, november och sedan tio, femton år tillbaka så har folk släppt på alla principer.

Sofia Wistam bakade lussebullar

Blom har ingen lösning på hur man ska bromsa utvecklingen.

– Det har ju funnits lagar och regler kring exempelvis kräft- och surströmmingspremiären, men det är oerhört fånigt om det skulle finnas en lag som dömer folk till böter eller sätter dom i fängelse ifall de plockar fram en tomte för tidigt, säger han och skrattar.

Programledaren Sofia Wistam, 52, postade tidigare i veckan en bild på Instagram från sitt lussebak.

– Det är ett fantastiskt sätt att döda traditionen. Om man verkligen hatar jul och vill förinta jultraditionen så är det en jättebra grej. Men om man gör det i någon form av tro att man tycker om jul så är man helt fel ute. Då är man som ett barn som ska ha sina klappar redan två veckor innan jul, säger Edward Blom.

Enligt Blom så är det mer regel än undantag att folk nu för tiden tjuvstartar julfirandet.

– Om det bara vore någon enstaka som bröt mot traditionen, ungefär som att Ture Sventon äter semlor året runt, så hade det bara varit en knäpp grej som man skrattade åt, säger han och fortsätter:

– En sån sak kan ju vara lite rebellisk och rolig, men nu har vi ett helt samhälle där alla gör uppror. Det hade varit okej om de hade varit emot traditionen, men jag uppfattar det inte så. Folk försvarar sig med att de tycker så mycket om julen och det är därför de vill fira flera månader i förväg. Det är ett väldigt naivt sätt att se på det, för så fungerar det inte. De bara förstör och tar ut all glädje i förskott. Då finns ingenting kvar när själva högtiden kommer.

Nöjesbladet har sökt Sofia Wistam för en kommentar.

ANNONS