Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Henrik Dorsins ”Karl-Bertil Jonsson” är underbar

Av: 

Jens Peterson

NÖJE

Betyg: 4 av 5 plus

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Scalateatern, Stockholm. Regi Anna Vnuk, med Henrik Dorsin, Anton Lundqvist, Vanna Rosenberg, Peter Dalle, Katrin Sundberg, Andreas Rothlin Svensson.


Vi är många som älskar Tage Danielssons tidlösa saga.

Det här är den - och mycket mer. Underbart lekfullt och hjärtevärmande.

Henrik Dorsin, vår tids HasseåTage, har skrivit sångtexter som speglar den gamla godingen mot dagens Sverige. Anton Lundqvist är perfekt i spetsen för en stark ensemble.

Uppsättningen på Scalateatern är trogen Tage Danielssons novell som blev 23 minuter animerad kortfilm, visad i SVT varje julafton. Den är också trogen Per Åhlins visuella värld från filmen, och Åhlin har varit med här. Och den tar tillvara Gunnar Svenssons underbara temamelodi, där de nyskrivna låtarna av Calle Bagge har samma mix av jazz och evergreens.

Henrik Dorsin är berättaren som direkt fångar publiken med en underhållande introduktion. Jag ska inte stjäla några skämt genom att citera - men han är mycket, mycket rolig. Driver med sig själv också.

Som berättaren drar han igång sagan, som spelas upp av en mångsidig ensemble. Anton Lundqvist, fångar exakt den naivt välmenande 14-årige Karl-Bertil, alla andra dyker upp i flera skepnader. Rika ena scenen, slumfattiga i nästa. Vanna Rosenberg är mycket bra som gossens ömma moder, men också i en bukett andra roller.

Historien följer Tage Danielsson replik för replik. Karl-Bertil är son till den rike varuhusägaren Tyko Jonsson (briljant Peter Dalle) och arbetar under jullovet med att sortera paket. Karl-Bertils idol är Robin Hood. Han vill ta från de rika och skänka till de fattiga. Så Karl-Bertil stjäl paket från Stockholms förmögna för att kunna dela ut till stadens trasiga och behövande.

Henrik Dorsin har skrivit gott om sångnummer som tillåter uppdateringar. Det bästa gör han tillsammans med Anton Lundqvist och handlar om vilka i dagens Sverige som Karl-Bertil skulle stjäla paket från, som har mer än de behöver. Det är IT-miljardärer och fondkommissionärer, GW Persson och Bianca Ingrosso. ”Ett paket till Zlatan ger vi till nån fattig satan”, skaldar Dorsin.

Dom dansar också i underhållande koreografi. Här är gott om roliga nummer med fysisk komik. Någon som vill ha svängig gospel? Finns också.

Tage Danielssons saga har ett gott hjärta och ett lågmält ifrågasättande av den kommersiella hysterin kring julfirandet. Dorsin plockar upp tråden fenomenalt.

Den här uppsättningen är begåvad på så många vis. Kan man hoppas på en ny jultradition?

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Jul- och nyårs-tv:n du inte får missa

ÄMNEN I ARTIKELN

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Henrik Dorsin

Tage Danielsson

Anna Vnuk