Jockiboi: ”Jag var totalt i botten”

Av: Frida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu vill han lämna skandalstämpeln bakom sig

1 av 4

Föräldrarnas svek blev början på vägen till botten.

Nu vill Joakim ”Jockiboi” Berg lämna skandalstämpeln bakom sig.

– Varje dag var en kamp för att överleva, säger han.

Joakim ”Jockiboi” Berg ligger i sängen och ler.

Han tänker ”jag har pengar, en underbar flickvän, världens bästa hund, jag ska gifta mig och försöka skaffa barn, jag är en förebild på Youtube”.

Han nyper sig i armen och är fortfarande vaken – det är på riktigt.

För sex år sedan såg allting helt annorlunda ut. Då, när svenska folket fick möta en ung kille som gjorde skandal på skandal i sexsåpan ”Kungarna av Tylösand”. Då, när han själv tvingades fly Sverige efter två år i offentligheten och hamnade i svårt drogmissbruk.

– Att bli den här dokusåpapersonen var ett skydd mot mig själv, för att slippa blotta den jag egentligen är. Jag trodde att jag behövde göra de här skandalerna för att bli accepterad. Jag ville att det var det folk skulle komma ihåg, för att slippa få frågor om min barndom, säger han.

– Nu när folk träffar mig blir de alltid förvånade för att jag inte är som de trodde. Det gör mig glad och jag känner ”varför har jag inte visat det här tidigare”, utan låtsas vara någon de aldrig gillat, istället för att vara den de faktiskt tycker om. Den jag är.

”Var utsatt”

I dag vill han lämna skandalstämpeln bakom sig. Den nya karriären på Youtube har gett både en nystart, en fästmö och 21 miljoner visningar i månaden. Men att tro på sig själv har inte kommit lätt.

Hur var din uppväxt?

– Jag växte upp med mamma, min riktiga pappa lämnade oss för utlandet när jag var liten. Men socialen blev inkopplad och jag flyttade till en fosterfamilj som inte var så bra när jag var väldigt liten. När det kom fram hur de behandlat mig hamnade jag i ett öppet ungdomsfängelse, och där trivdes jag faktiskt, säger han.

– Jag är så rädd att bli sviken igen. Jag slet mig genom nian på hemmet jag bodde och min mamma lovade att komma när jag gick ut, men ändå var jag ungen där utan blommor. Det får mig fortfarande att bli ledsen.

Var det den känslan, av att inte känna att du fick någon kärlek, som gjorde att du gick in i en dokusåpa?

– Ja. Jag var så utsatt av alla andra hemma som visste vad som hade hänt med min familj, och jag såg en lösning; ”nu ska jag visa mig på tv, att jag är något mer”. Men det var ju väldigt fel sätt att visa det.

”Var i botten”

Varför kände du att det var dags att tvätta bort dokusåpastämpeln?

– Jag mådde så fruktansvärt dåligt psykiskt, och för att jag inte vill ha den. Jag flydde ju från Sverige efteråt och bosatte mig i Spanien och började hålla på med droger där nere. Sedan var jag totalt i botten. Men jag tror någonstans att man inte kan resa sig förrän man varit där.

Hur var vägen tillbaka?

– Det var hemskt, jag orkar knappt tänka på det ... Varje dag var en kamp för att överleva. Jag vet inte hur många gånger jag satt där och pendlade mellan ”skulle det inte vara lättare att ta livet av sig” och att fortsätta. För Sverige är ett väldigt svårt land, hamnar du utanför en gång är det jävligt svårt att ta sig tillbaka.

Men nu känner Jockiboi att han är påväg. Många av fansen på Youtube var inte med under tiden för dokusåpan, han bor med flickvännen Jonna Lundell, 22, och de ska gifta sig i sommar.

– Man ska aldrig ge upp, hur mörkt det än är. När man känner att det är som mörkast, det finns en väg tillbaka upp bara man är beredd att jobbar hårt kan man bli den man vill, säger han.

Jockiboi om...

... bröllopet:

– Det blir i juli eller augusti. Vi vill ha det ute båda två. Allt är i stort sett klart, vi behöver bara sätta datumet. Det blir väldig stort och traditionellt, och vi kommer förmodligen livesända bröllopet på Youtube. Vi vill göra det för fansen.

... dokusåpor:

– Jag tycker inte att de borde finnas. Det är fruktansvärt. Och jag tycker inte att folk som är med i dokusåpor borde få synas i media, för det de gör är inte att vara bra förebilder. Sedan är alla värda en andra chans, men dokusåpor är inte bra.

... att jobba hårt:

– Jag är så rädd, inte för att halka tillbaka, men för att saker inte ska vara så som de är nu, därför jobbar jag verkligen röven av mig. Jag skulle helst vilja stänga av just nu och leva i det här, jag är så lycklig att det är helt sjukt.

... flickvännen:

– Jonna var min räddning. Men jag höll på att bränna det med. Jag var allmänt respektlös i början, kom och gick som att hon hade ett hotell. Men hon såg väl att det fanns någon därunder. Där och då blev jag fruktansvärt kär i henne. Vart hade den människan varit hela mitt liv?

Det här är Jockiboi

Namn: Joakim Berg.

Känd som: Jockiboi.

Bor: Norrköping.

Yrke: Youtube-stjärna.

Bakgrund: Slog igenom som skandalmakare i dokusåpan ”Kungarna av Tylösand” 2010. Blev därefter en känd rubrikmakare.

Aktuell: Med sin Youtube-kanal med 454 000 följare, och nya låten ”Efterbralla”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN