Så vill Minnesotafansen hylla Prince

avNivette Dawod

1 av 9

MINNEAPOLIS. Döp om flygplatsterminalen Lindbergh i Minneapolis efter Prince.

Gör om studion Paisley Park till ett museum.

Så vill Minnesotafansen hylla artisten efter hans plötsliga död.

Foto: REUTERS
Prince på French Open i Paris 2014.

Minneapolis största musiksymbol, Prince, hyllas överallt just nu.

I torsdags, när han hittades död, bytte snabbt skyskrapor, broar och flera offentliga byggnader färg på sina lampor till lila ljus. Och varje kväll sedan dess har Minneapolisborna festat på gatan med samma namn som klubben First Avenue där Prince uppträtt flera gånger. Även inne på klubben har hyllningarna varit flera.

Under gårdagskvällen visades filmen Purple Rain gratis på den stora basketarenan Target Center, som rymmer 40 000 besökare. Flera biosalonger hyllar Prince hela helgen och nästa vecka med att visa filmen från 1984. Prince belönades med en Oscar för filmmusiken följande år.

I dag kommer stadshusets klockor i Minneapolis att spela upp några av Prince mest kända låtar, meddelade man från stadshuset i går.

Men många vill göra mer för att artisten ska förbli ihågkommen i sin hemstad.

’Döp om flygplatsterminalen’

På sajten Change.org, där vem som helst kan samla in namnunderskrifter till medborgarförslag har nästan 10 000 personer skrivit under ett förslag om att döpa om Terminal 1 på Minneapolisflygplatsen, som nu är döpt efter svenskättade Charles Lindbergh, till Prince Rogers Nelson-terminalen.

Charles Lindbergh, som växte upp i Little Falls i Minnesota, blev först känd 1927 för att ha genomfört den första soloflygningen non-stop över Atlanten. Turen tog över 33 timmar.

”Våra institutioner borde få namn för att hedra det som Minnesotaborna är mest stolta över. Som internationellt erkänd och beundrad musikhjälte skulle Prince Rogers Nelson vara ett utmärkt val att ersätta Charles Lindbergh med på vår delstats mest trafikerade flygplatsterminal”, skriver mannen som lagt fram förslaget på sajten.

Turnéprogrammet slutsålt

Bob Fuchs som jobbar i musikbutiken Electric Fetus där Prince var på besök bara dagar före sin död har sett namninsamlingen:

- Jag såg det när jag läste vad mina vänner på Facebook skrev om Prince. Det verkade som om många i mitt flöde tyckte att det var en bra idé, säger han lite hoppfullt.

Electric Fetus var först i världen med att sälja Prince turnéprogram ”Piano & A Microphone”, efter ett samarbete med Prince. Nu är programmet helt slutsålt.

- Men vi har beställt fler förstås, säger Bob Fuchs som har fullt upp i butiken, där också Princeskivorna har tagit slut flera gånger.

Utanför Prince hem och studio Paisley Park i förorten Chanhassen har flera fans berättat att de hoppas att byggnaden nu görs om till ett museum, ungefär som Elvis Graceland i Memphis.

- Det skulle kännas bra att ha en plats där han hans arv hålls levande, säger Jeffrey Lambus, som bor alldeles i närheten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Prince