Rock

Biffy Clyro efter kaoset: ”Vi ändrade livsstil”

Av: 

Filip Joelsson

NÖJE

Hyllade bandet åter på turné

Kaos. Paus. Tillbaka.

Framgången fick Biffy Clyro att lämna rampljuset i ett helt år men nu har de kastat sig ut på ytterligare en världsturné.

– Det känns som att vi har legat i ide och nu är vi hungriga, säger bandets basist James Johnston.

Barndomsvännerna i den skotska rockgruppen Biffy Clyro fick det stora genombrottet utanför Storbritanniens gränser 2013.

Efter några framgångsrika år med albumet ”Only Revolutions” (2009) utsågs gruppen 2013 till bästa brittiska band på NME-galan och när de senare samma år gav sig ut på världturné med dubbelalbumet Opposites radades hyllningsrecensionerna upp – bland annat fick de av Nöjesbladet för en konsert på Trädgårn i Göteborg.

Men framgångssagan tog hårt på bandmedlemmarna, där kollapser, drog - och alkoholmissbruk till sist ledde till att bandet tog en paus.

– Vi reste runt hela världen efter Opposites, och det var egentligen först när vi stannade upp för ett ögonblick som vi fattade vad vi höll på med. Vi trodde alltid att vi skulle vara bandet som inte råkade ut för klyschorna, men det hände, säger bandets sångare och frontfigur Simon Neil.

”Vi är inte affärskollegor”

Bandet hade nåt höjder de inte kunnat drömma om, men plötsligt började de glida isär.

Receptet för att lyckas ta sig igenom den tuffa perioden hette långvarig vänskap.

– Anledningen till att vi lyckades ta oss igenom det var för att vi känt varandra sedan vi var 7 år, säger Simon.

James fyller i:

– Vi är inte affärskollegor liksom. Vi är vänner. Vi är inte ett band som kastar ut en medlem och slänger in en ny bara för att det krånglar. Det är som i en relation – man har sina upp och nedgångar – sen kommer man igenom det starkare än någonsin. Vi har skyldigheter gentemot varandra, säger han.

Ändrade livsstil

Nu är bandet åter ute på vägarna. I sommar och i höst väntar en världsturné genom ett 30-tal länder – nyligen gästade bandet Bråvallafestivalen utanför Norrköping – och snart släpps nya albumet Ellipsis.

Uppladdningen inför turnén har inneburit en ny livsstil för bandet, som spelat in stora delar av nya albumet i Kalifornen.

– Det blev som en hälsoinjektion. Du vet, man får ingen d-vitamin i Skottland på grund av vädret, säger James Johnston.

Simon Neil berättar att han sedan en tid mediterar två gånger per dag.

– Man kan väl säga att vi ser efter oss själva mer nu. Förr kunde vi festa i en hel vecka utan att det påverkade oss i någon större utsräckning. Men efter att tag blev vänskapen och showerna lidande, så vi ha dragit ner på allt det där.

Är det bara alkoholfritt som gäller nu?

– Ben (Johnston, trummis) dricker inte alls. Men visst händer det att vi andra har lite kul emellanåt. Men vi har en annan inställning till det, säger Simon.

Inspireras av Kanye West

Det är inte bara hälsoinställningen som har förändrats i Biffy Clyro. 

Inställningen till den egna musikgenren är en annan än tidigare. Simon Neil går så långt som att säga att rockscenen börjar bli oinspirerande.

– Det är få rockband som får mig att tappa hakan i dag. Jag menar, ACDC är bra, men vi behöver inte fler som gör den grejen, konstaterar han.

I stället vänder han sig till hiphopen för att överaskas av nya inslag i musiken.

Favoriterna?

Kanye West och Beyoncé.

– De vågar bryta alla normer och regler och gör sin egen grej. ”Jesus” av Kanye var ett viktigt album. Det var ett av de mest aggresiva punkrock-album jag hört de senaste decenniet, säger Simon Neil.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

In Flames slår tillbaka mot könskritiken

ÄMNEN I ARTIKELN

Rock

Kanye West