Östermalmsladyn om livet i fängelse

1 av 6
NÖJE

Tone Bernadotte Oppenstam har permission från kvinnofängelset Färingsö.

Innan Östermalmsladyn gick in på en biopremiär berättade hon om livet bakom galler.

– Livet har varit tufft. Allt förloras när man går innanför murarna, säger hon till Expressen.

Det var 2014 som Tone Bernadotte Oppenstam, 47, dömdes för grovt skattebrott och grova bokföringsbrott till två år och nio månader.

Under fredagen hade hon sin första permission. Då besökte Oppenstam Filmstaden Park på Östermalm i Stockholm för en galapremiär av filmen ”Money monster”.

Där möttes Östermalmsladyn av pressen och delade med sig av livet i fängelset.

– Det är dagliga rutinkontroller. Varje dag kommer de in och sliter sönder allt som finns i rummet, säger hon till Expressens reporter på plats.

Hon känner sig aldrig trygg, och det händer ibland att det blir fysiskt. Men hon vill inte gå in på om hon blivit drabbad.

Lyxlägenheten på Strandvägen på Östermalm har hon lämnat. Nu bor Oppenstam på tolv kvadratmeter och försöker göra sitt rum mysigt. Men det är en ”evig kamp”, förklarar hon.

Maten går åt

Att bli mätt inte heller det lättaste. Enligt Oppenstam tar många av hennes medfångar med sig mat in på rummen när måndagens leverans kommer.

– Kylskåpet står och skriker på onsdagen, fortsätter hon.

Under sina 24 timmar i frihet kommer hon förutom bio att äta på restaurang. Och att välja sin egen mat är något hon sett framemot.

Men huvudfokuset ligger på att umgås med barnen och hennes väninnor.

Läser Bibeln

För att klara av den tuffa miljön har Tone börjat läsa ur Bibeln. Den har gett henne stort stöd och hjälpt henne att somna sena nätter.

Tiden i fängelset har även fått henne att förändras på fler sätt.

– Det är klart att jag har förändrats, det tror jag att alla gör. Det materiella betyder mycket i början, men sen betyder det inte lika mycket, säger hon till tidningen.

Tone Bernadotte Oppenstam blev känd då hon medverkade i TV4:s realityprogram ”Ladies från Östermalm”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!