Tintins sjukdom splittrar familjen

Av: Erik Åberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Familjen kan inte bo ihop – får nu hjälp i veckans ”Sofias änglar”

När Theodora och Andreas fick dottern Tintin tvingades Andreas två barn sen tidigare flytta ut.

Detta då Tintin drabbats av en livshotande immunsjukdom.

Nu får familjen hjälp i ”Sofias änglar”.

– Vi mår väl inte superbra just nu för att det har varit övermäktigt, säger Theodora i programmet.

De är en familj på fem personer. Men det är bara tre som kan bo i huset.

I kvällens ”Sofias änglar” handlar det om en familj som haft flera svårigheter under det senaste året.

Theodora och Andreas dotter Tintin, 1, drabbades när hon var tio månader gammal av en livshotande immunsjukdom. För att ens ha en chans att överleva tvingades Tintin gå igenom en cellgiftsbehandling och därefter en stamcellstransplantation.

– När vi fick beskedet bröt vi ihop. Jag ville inte leva. Jag ville skriva ut tabletter till Tintin och ge henne dem. Jag ville att hon skulle dö också. När läkarna förklarade vad hon hade för chanser att överleva och hur man behandlade sjukdomen så kände jag att jag inte ville att hon skulle gå igenom det, säger Theodora i programmet.

”Död eller inte död”

Situationen gör det omöjligt för Tintin att vara runt personer som är förskylda. Vilket har lett till att Andreas barn sen tidigare, på sex respektive nio år, inte kan bo med familjen på heltid.

– De ringer och gråter och säger att de saknar mig och jag ligger på sjukhus med låst dörr. Det sliter på en, man blir trött och ledsen. Det tär konstant. På ett sätt är valet superenkelt. Död eller inte död. Men i hjärtat gör det ont som fan att behöva välja bort dem, det kommer jag aldrig komma ifrån, säger Andreas i programmet.

Det tar inte slut där. Huset i Farsta som Theodora och Andreas flyttade in i visade sig vara ett fuskbygge med flera mögel- och fuktskador. Något som hotar lilla Tintins hälsa.

– När vi väl flyttade kraschade jag. Jag gick in i väggen liksom och är väl fortfarande lite där. Vi mår väl inte superbra just nu för att det har varit övermäktigt, säger Theodora i ”Sofias änglar”.

River lillstugan

När Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström kommer för att hjälpa familjens boendesituation möter de en motgång direkt. Den lilla stugan på tomten som var tänkt att bli ett ”safe house” där familjemedlemmarna kan vistas trots sjukdom är helt ruttet. Fukten och möglet gör att de tvingas riva huset.

– När Mattias berättade att det var mögel i huset blev man ju bara matt, men inte jätteförvånad. Med den turen jag haft i livet kändes det som att det är väl klart vi ska ha mögel i lillstugan också, säger Andreas i programmet.

Men teamet i ”Sofias änglar” ger inte upp.

Programmet sänds ikväll klockan 20:00 på Kanal 5.

Publicerad: