Här är din vilda släkt, Uggla

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-11-22

Tänk om det funnits skvallertidningar för 500 år sedan...

Magnus Uggla anklagas ibland för att göra monoton marschmusik.

Inte konstigt i så fall.

Släkten är ju rena rama militärparaden.

Albumet ”Där jag är e’re alltid bäst” har snart sålt dubbel platina, 160 000 exemplar, och biter sig envist fast i den svenska försäljningslistans toppskikt.

Magnus Uggla är kung igen.

Eller mer exakt – väldigt adlig.

Aftonbladet har kartlägt popstjärnans förfäder för att hitta förklaringen till de musikaliska framgångarna.

Vi hittade en 500 år lång historia med ekon av marschmusik, ”pom pom” – och med en distinkt doft av krutrök.

Claes Hansson, Magnus Ugglas farfarsfarfarsfarfarsfarfarsfarfarsfarfarsfarfar, på Bosgården i Västergötland hade med största sannolikhet inget skivkontrakt. Det är oklart om han ens var begåvad med sångröst.

Nog finns det skandaler i rullorna

Men faktum är att han var ”urugglan” – född vid mitten av 1400-talet och den första dokumenterade medlemmen i ätten Uggla – Sveriges största adliga släkt. Claes Hansson utmärkte sig bland annat och satt Sten Stures den äldres råd.

Magnus Uggla har aldrig varit rädd för att häckla Stockholms kändisvärld. Hans egen släkt skulle nog också hålla för en eller annan Uggla-låt.

Brita Mickelsdotter, sonhustru till Claes Hansson, svarar för den stora praktskandalen i ättens långa historia. I Riddarhusets rullor kan man läsa att hon efter maken Arvid Claessons död 1557 ”ålades att med tolvmannaed fria sig från ryktet att hava legat med sin gifta tjänare Mickel Pedersson; rymde sedan 1558 med honom till Flensburg, medtagande alla barnen och sin lösa egendom”.

Han hjälpte Sten Sture

Nåja, Britas son, häradshövdingen Mickel Arvidsson, hamnade också i trassel. Han blev bland annat med hugg och slag överfallen av självaste hertig Karl, sedermera Karl IX, vid herredagen i Vadstena i juni 1598. Hertigen ogillade att Mickel inte tagit hans parti i maktkampen med kung Sigismund. Men de blev kompisar – till sist.

Och så var det ju Mickels bror, Claes Arvidsson, som mot slutet av sitt liv gifte om sig med sin hushållerska Ingrid Eriksdotter som han redan hade tre barn med och som genom Claes testamente förklarades ”äkta”.

Intressant stoff för skvallertidningarna – om de hade funnits.

Militära karriärer är den stora gemensamma nämnaren för den manliga delen av ätten Uggla.

Magnus Ugglas farfar, Allan Robert, var bland annat major i det persiska gendarmeriet, utsågs till överste 1913 och tjänstgjorde som svensk militärattaché i London i mitten av 1920-talet. Pappa Claes Augustin tillhörde livregementet vid sidan av sitt arbete på en toppost på Patent- och registreringsverket.

Magnus?

En koll hos Pliktverket och Krigsarkivet visar att han brutit familjens stolta tradition. Faktum är att han inte ens gjort militärtjänst.

Magnus Uggla har länge odlat bilden av sig själv som rockrebell. Han har aldrig gjort stort väsen av sin bakgrund. Men i dag verkar Magnus intressera sig för adligheten. Åtminstone så mycket att han gjort sin minsta dotter, Agnes, 10, till stiftsjungfru – en titel som ger adliga kvinnor vissa pensionsförmåner.

Och Magnus Ugglas musikaliska ådra – var kommer den ifrån?

Visst kommer humorn från pappa

Faster Adine var i drygt 30 år gift med konsertmästaren Janis Alfridis Ozolins, som gick bort i våras. Mamma Madeleine Margareta, född Thiel, är musikdirektör och dotter till affärsmannen och kompositören Olof Thiel.

Och humorn? Tja, efter en titt på pappa Claes stämpel härintill anar man ju.

Vad det pampiga latinska valspråket betyder?

”Ugglor i mossen”, såklart.

Släktträdet: 15 generationer i rakt nedstigande led

Dan Panas

ANNONS