Börje Salmings hjärtfel stoppade honom från inspelningarna

Skulle varit med i ”Renées brygga” redan förra året

Av: Stina Dahlgren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Börje Salming berättar för första gången om sitt hjärtfel.

Under en löptur kom de första känningarna och han förstod snabbt att något inte stod rätt till.

– Jag kände att vad fasen är det här? säger han i ”Renées brygga”.

Hockeylegendaren Börje Salming, 66, var en av gästerna i säsongspremiären av ”Renées brygga”. Programledaren Renée Nyberg, 51, berättar där att han egentligen skulle besökt henne redan förra sommaren men fick förhinder av någon anledning. För första gången väljer då Salming att berätta om vad som egentligen hände.

– Vi hade precis gift oss och var i Seychellerna. Vi käkade gott i en vecka sa att nej nu måste vi röra på oss och komma ut och springa. Då började det bränna i halsen så in i bomben efter ett tag och jag kände att vad fasen är det här? berättar Salming.

Har ångest

När han kom hem från resan ringde han omedelbart upp sin läkare som sa åt honom att åka in till sjukhuset. Salming åkte in till Danderyds sjukhus där de konstaterade att en av hans kranskärl hade slaggat igen.

– Nu hade jag tur som kom in för det var på håret att jag skulle få en hjärtinfarkt. Men det var en liten chock för en själv att man ändå hamnade i den situationen, säger han.

Efter sjukhusvistelsen erkänner han att han har börjat tänka på döden mer. Ibland får ångest när han tänker på hur nära han var att stryka med.

– Man blir lite skörare på något vänster och man tänker sig för lite mer. Man känner efter mer och man får lite halvångest när det slår lite konstigt.

Vaken på nätterna

Salming säger att han numera ofta ligger vaken på nätterna, men att han måste lära sig att leva med det. Han har påverkats av det som hände på många sätt.

– Jag har blivit lite mer försiktig tror jag. Med familjen också, de vet om att man är försiktig för deras skull och att man inte gör något dumt så att de inte får ha sin pappa som inte jag fick ha. Så länge som möjligt ska de ha mig här, det är viktigt för mig, säger Börje Salming.

”Renées brygga” sänds onsdagar klockan 21:00 i TV4.

Publicerad: