Malena Ernman: ”De ville inte låta mig vara gravid”

Publicerad 2014-07-05

Malena Ernman om chefernas hårda krav och att äntligen kunna bestämma allt själv

Hon hotades med sparken när hon var gravid och tvingades banta för att ­behålla jobbet.

– Mitt barn var oönskat, av cheferna. Det var hemskt, säger Malena ­Ernman, 43.

Nu visar hon fingret åt mansgrisar i operavärlden – och driver egna operaprojekt med maken Svante Thunberg.

Europas största klassiska konserter, två utsålda föreställningar med sammanlagt 8 000 besökare.

För sjätte året i rad bjuder Malena Ernman in till Dalhalla utanför Rättvik. Hon och maken har bestämt allt från gästartister till låtar, manus och vad som står i programmet.

– Det är i vår regi tillsammans med produktions­bolaget Blixten & Co. Vi gör allt själva ända till att ­bestämma vem som arrar stråket till Nisses (Landgren, en av årets gästartister). Ibland skriver jag till och med ­arret själv, säger Malena Ernman.

”Kan tacka nej”

Det märks att hon är stolt över att vara sin egen.

En av världens största opera­stjärnor, som gör ­huvudroller över hela Europa, hoppar mellan genrer som pop och jazz och förutom Dal­halla i höst producerar sin första opera, Händels ”Xer­xes”, med sig själv och Loa Falkman i huvudrol­lerna.

– Det är unikt, det finns ingen annan i hela världen som gör allt det här just nu.

Det är inget skryt.

– Jag har en position som är ganska ovanlig jämfört med mina kollegor. De är ju tvungna att vara ute hela ­tiden för att tjäna ihop till sitt uppehälle, har ­familjer som de aldrig träffar. Men jag kan välja. Jag är lycklig som blir tillfrågad men kan tacka nej om det inte passar.

Men så har det inte alltid varit.

”Kommer få sparken”

Backa nio år. Huvudrollen i en ny version av ”Fröken ­Julie” var specialskriven till henne. Hon var gravid med sitt andra barn. Hon borde varit både stolt och lycklig.

– Magen växer när man är med barn, det är liksom ett faktum. Jag minns att jag stod där i omklädningsrummet och de mätte mig och för första gången kände jag att de ville inte ha barnet. Mitt barn var oönskat av cheferna. Det var hemskt, säger hon.

Beskedet var att hon ­skulle bli utbytt, sparkad.

– De kom in en kvart innan jag skulle in på scenen, premiären som hela min karriär beror på och säger: ”ta inte det här på fel sätt, men du kommer troligen få sparken för att du är gravid”.

Familjens försörjning hängde på rollen. Malena Ernman tvingades garan­tera att hon ­inte skulle gå upp i vikt.

– En graviditet är ju ganska jobbig som det är och då att se till att jag inte skulle gå upp i vikt heller. Det var så hemskt, människor som önskade att jag inte skulle ha barnet i magen. Till och med man själv stod där och kände efter och undrade: ”Är det här nåt fel?” Det ska man inte utsättas för, det ska inte fostret utsättas för.

Inbjuden av partier

Maken Svante Thunberg har precis klivit in för att ta en kopp kaffe. Han nickar:

– Hade det hänt nu så ­hade nog både jag och ­Malena ­reagerat på ett helt annat sätt, men då tänkte vi bara att nu får vi se till så att du ­håller dig i form, säger han.

Ni har ju två barn, men gjorde det här att ni valde att inte skaffa fler?

– Alltså självklart, om man inte hade varit sångerska och jobbat hemma så ­hade vi kanske haft fler barn. Men hade jag haft ett barn nu så hade jag inte kunnat jobba, för jag vill inte utsätta familjen för det igen.

Vi träffas på familjens lantställe. I Stockholms skärgård när Almedalsveckan fort­farande pågår på Gotland. Malena berättar att hon fått erbjudanden från samtliga partier att komma och tala:

– Ja, förutom SD då, säger hon och skrattar.

”Vill inte ta ställning”

Under våren har hon gång på gång tagit ställning för mänskliga rättigheter på ­debattsidor och Twitter.

– Jag känner ju inte att jag är politisk. Jag tar strid för sånt jag brinner för, som gör mig förbannad, det är ganska tydligt vad jag tycker om rasistiska partier.

Men du vill inte in i riks­dagen som Timbuktu?

– Haha nej, jag vill inte ta ställning för ett parti. Att bli tillfrågad om Almedalen är smickrande, men också lite kul för ingen vet vad jag röstar på, alla tror att jag röstar på just dem.

Du har ju tagit tydlig ställning mot Sverigedemokraterna, hör de av sig?

– Det kommer väl lite snuskbrev då och då.

Hon skrattar till.

– Svante läser och slänger det mesta för att jag ska slippa. Men jag bryr mig faktiskt inte. Det ­enda jag är glad över är att det inte går ut över ­barnen.

ANNONS