Robyn: Jag ligger 15 år efter männen

NÖJE

Lär sig musikteknik – och startar teknikfestival för tjejer

1 av 5 | Foto: Robyn

Robyn vill få fler tjejer att våga teknik.

Nu startar hon en festival som hon önskar hade funnits för henne.

– Jag har 15 år att ta igen, jämfört med mina manliga kollegor. Det är lite sorgligt.

– I elvaårsåldern var jag och mina tjejkompisar jättemusikintresserade. Men det var bara våra killkompisar som startade band. Jag ville nog det, och gjorde min musik ändå, men det var svårt att få med andra tjejer.

– Alla musikintresserade fritidsledare var killar. Då är det kanske svårare som tjej att se sig själv i det sammanhanget.

”Ligger 15 år efter”

Robyn är ett tungt namn inom svensk elektronisk pop. Hon känner att hon kommit i gång med det musiktekniska lite sent.

– Förr behövde man känna nån med en studio, så det var skitsvårt att utveckla ett intresse för musikteknik. Jag har precis börjat lära mig att hålla på själv med mina program. Det är skitroligt och jag önskar verkligen att jag hade börjat tidigare. Jag har liksom 15 år att ta igen om jag jämför med mina manliga kollegor. Det är lite sorgligt.

Artisten önskar att en teknikfestival för 11- till 18-åringar hade funnits för henne. Så nu startar hon en, ihop med KTH. På Teklafestivalen får 200 unga tjejer prova allt från speldesign till musikproduktion.

Bara runt 34 procent av nya studenter på KTH är kvinnor. Det vill Robyn ändra på, ihop med bland andra Sophia Hober, dekanus på KTH, och Paulina Moditiba-Söderlund, digital kommunikationskonsult.

– Jag vill visa hur kul teknik kan vara, även för tjejer. Det är många som inte upptäcker det, säger Sophia Hober.

– Tjejer måste ges möjligheten att vara med och påverka hur den teknologiska utvecklingen ser ut i Sverige. Det känns viktigt att göra något roligt och inspirerande. Kom och testa! säger Robyn.

Med sina 35 år är hon tyvärr för gammal för Popkollo och workshopen i robotprogrammering, men Robyn kommer ändå delta i festivalen.

– Jag kommer spela några låtar och vara där och hänga runt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Robyn