Så fixar du drömhyn

Uppdaterad 2014-06-17 | Publicerad 2014-06-16

Kan man äta sig till en vackrare hy, och hur boostar man huden inför sommaren? Hudterapeuten Linn Möller delar med sig av sina bästa tips.

Hudterapeuten Linn Möller ger dig sina bästa tips.

Många experter hävdar att huden speglar hur en människa egentligen mår. För att få en hud med lyster

är det viktigt att äta balanserat, med mycket frukt, grönsaker och nyttiga fetter och att sköta om sin mage. Lika viktigt är det att sova ordenligt, stressa mindre och att röra på sig.

Linn Möller arbetar som hudterapeut för eleven.se och hjälper dagligen kunder med allt från råd om hudproblem till att hitta rätt ansiktskrämer.

Hur förbereder man huden för sommaren?

– Med bra produkter som både skyddar och ger en fin lyster. Jag rekommenderar en bra skrubb för att få bort döda hudceller. Den gör att huden absorberar fuktkrämer och serum lättare och får en jämnare och finare färg av solen. Och om du ska vistas i solen behöver huden extra mycket fukt och skydd mot de skadliga UV-strålarna, säger Linn Möller.

Via huden gör sig kroppen av med skadliga ämnen. Om du inte rengör den ordentligt kan porerna täppas igen och det i sin tur gör att bakterierna frodas. Så skaffa dig en bra daglig rutin.

– En rengöringsprodukt och en fuktighetskräm kompletterat med bra solskyddsprodukter är vad som behövs. Du kan även lägga till serum, ansiktsvatten och masker om du vill.

Om du vill skämma bort dig själv lite extra inför semestern tipsar Linn Möller om peeling:

– Regelbunden peeling ger huden lyster, det räcker med en eller två gånger i veckan för att du ska se skillnad. Ju större korn en peeling har, desto mer effektiv är den.

I en ansiktspeeling ska kornen vara väldigt små och det är viktigt att massera med cirkelrörelser och att vara extra försiktig runt ögon. För kroppen går det bra med grövre korn och även speciella vantar, beroende på om du har känslig hud eller inte.

För att huden inte ska bli torr och fnasig är det också viktigt att återfukta den inifrån och ut. Om du vet att du är dålig på att dricka, ställ fram en karaff vatten på skrivbordet och försök att få i dig cirka en liter per dag.

Men vad ska man äta för att boosta huden?

– Det finns mycket i kosten som kan hjälpa hyn. Försök att äta så varierat som möjligt, med många färgrika livsmedel som innehåller massvis av vitaminer och mineraler, säger Linn Möller.

Vilka näringsämnen är viktiga för huden?

– En bra balans mellan bra proteiner (aminosyror), nyttiga fetter (Omega-3, Omega-9, Omega-7 och Omega-6), långsamma kolhydrater, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Får vi i oss alla näringsämnen som kroppen och

huden behöver syns det på hudens struktur, fasthet och ton.

Missa inte Linn Möllers sol- och produkttips längre ner!

Så tar du hand om huden i sommarsolen

Hur skyddar du din hud mot solens farliga strålar? Linn Möller ger dig sina soltips!

Vad händer med huden i solen?

– När du vistas i solen blir du brun och det beror på att det bildas melanocyter, som är hudens skydd. Melanocyter ger oss färgen för att skydda oss, vilket betyder att vi bygger upp en egen solskyddsfaktor. Därför är det extra viktigt att långsamt bygga upp en jämn och fin färg för att huden inte ska brännas. Om det går för snabbt och du inte skyddar sig från UV-strålarna har hudens eget skydd svårt att hänga med och därför bränner vi oss, säger hudterapeuten Linn Möller.

Hur skyddar man huden från solskador?

– Välj en produkt med hög solskyddfaktor, minst spf 15 på kroppen och minst 30 i ansiktet. Smörj dig cirka 15 minuter innan du går ut i solen och underhåll det under dagen. Det ger dig ett bra skydd och en snygg, långvarig solbränna. Är du extra känslig ska du helst undvika att vara i solen mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast.

Hur ska man tänka när man väljer solskyddsprodukter?

– Kolla alltid på bäst före-datum, gamla produkter kan ge ett sämre skydd. Välj produkter som är avsedda för ansikte respektive kropp. Har du en fet hudtyp kan en solskyddsprodukt täppa till, så det är extra viktigt att se till att det är en produkt som är avsedd för just ansiktet.

Om man trots allt har bränt sig, hur lugnar man ner huden?

– Vistas inte mer i solen utan vila huden och återfukta den. Använd gärna en aftersunprodukt eller en body lotion som ger mycket fukt.

Hudterapeuten tipsar: bästa produkterna för dig

TORR HY Välj en hudvårdsserie som ger mycket fukt. En bra peeling gör att huden lättare binder fukt. Se till att få i dig mycket vatten!

Bästa dagkrämen: ”Sensai cellular performance hydrachange cream”, 1445 kronor, Kanebo. (obs: extern länk)

Bästa spf: ”Optimal sense spf 25 for face & body”, 395 kronor, Akademikliniken. (obs: extern länk)

FET HY Välj en rengöring som är anpassad för att dämpa talgproduktionen och som inte torkar ut. Även en fet hud behöver mycket fukt!

Bästa dagkrämen: ”Clearing mattifier”, 499 kronor, Dermalogica. (obs: extern länk)

Bästa spf: ”Sun cream for face spf 30”, 275 kronor, Embryolisse. (obs: extern länk)

BLANDAD HY Använd produkter anpassade för kombinerad hud som balanserar och inte torkar ut. Återfukta dagligen – morgon och kväll!

Bästa dagkrämen: ”Active moist”, 590 kronor, Dermalogica. (obs: extern länk)

Bästa spf: ”Sun cream for face spf 30”, 275 kronor, Embryolisse. (obs: extern länk)

KÄNSLIG HY Använd produkter som hjälper huden att dämpa känsligheten och återfukta. Använd låg-allergen och parfymfri fuktkräm. Krämfritt är inte alltid snällast mot huden.

Bästa dagkrämen: ”Harmonie calm soothing milky cream”, 459 kronor, Decléor. (obs: extern länk)

Bästa spf: ”Suncare very high sun protection lotion for face & body N SPF 50+”, 385 kronor, Shiseido. (obs: extern länk)

NORMAL HY Använd pro-dukter som är avsedda för normal hud. Glöm inte att vara noga med rengöringen.

Bästa dagkrämen: ”Beautiful skin normal/dry day cream”, 169 kronor, Boots No7. (obs: extern länk)

Bästa spf: ”Optimal sense spf 25 for face & body”, 395 kronor, Akademikliniken. (obs: extern länk)

ACNE Använd produkter som dämpar känsligheten, rengör morgon och kväll och försök att inte pilla. Acne är oftast ett virus som är svårt att bli av med, det är viktigt att du sköter om huden. Rådfråga en läkare om du behöver.

Bästa dagkrämen: ”Clearing mattifier”, 505 kronor,  Dermalogica. (obs: extern länk)

Bästa spf: ”Suncare very high sun protection lotion for face & body N SPF 50+”, 359 kronor, Shiseido. (obs: extern länk)

ÅLDERSTECKEN Använd produkter som är anpassade för din hudtyp. Vill du motverka ålderstecken finns mängder av anti age-produkter på marknaden som jobbar mot olika problemområden som rynkor och pigmentfläckar. Skydda alltid huden från solen för att förebygga för tidigt åldrande.

Bästa dagkrämen: ”Multi-intense super restorative day cream”, 970 kronor, Clarins. (obs: extern länk)

Bästa spf: ”Optimal sense spf 25 for face & body”, 395 kronor, Akademikliniken. (obs: extern länk)

ANNONS

Följ ämnen i artikeln