Därför hade stjärnbröderna ingen kontakt

Fann varandra under inspelningen av århundradets kalkon

avMagnus Sundholm

1 av 3

HOLLYWOOD

Dave Franco, 32, har varit Hollywoodskådis i mer än tio år.

Men det är först med Sverigeaktuella ”The disaster artist” som han jobbat med storebror James.

– Han tyckte att jag var för barnslig, säger den sju år äldre Francobrorsan.

James gör uttalandet med ett leende när han och Dave tar emot på ett hotell i Beverly Hills. Men även om det framstår som ett skämt ligger det en del sanning i det.

– Jag vill tro att jag är lite mer lågmäld än James, säger Dave försiktigt.

Självfallet vill han inte såra sin bror. Lika lite vill han framstå som negativ när de nu toppar karriären med den hyllade dramakomedin om inspelningen av det som kallats ”världens bästa sämsta film”. Samtidigt kan han inte förneka att det var James aktiva period på sociala medier som gjorde att familjebanden nästan brast.

– Jag vet inte hur jag ska svara på det, säger Dave när Nöjesbladet undrar om han chockades över de nästan dagliga stormarna på nätet som hans bror skapade.

– Ett tag la han ut bilder på sig själv som var väldigt provokativa. Han var mestadels naken utan någon som helst anledning.

Fastnade i nakenprovokationerna

Han skrattar nervöst.

– Jag fastnade i det, säger James i ett försök att förklara instagram-blottningen.

– Jag tyckte att det var en kul och lite skön grej.

Långt ifrån alla fattade ”skämtet”.

– Jag insåg efter ett tag att om man lägger upp bilder som man tycker är fåniga och poänglösa slår det tillbaka. Folk börjar se en på det sättet och masken man trodde att man bar cementeras.

– I dag är jag inte längre på sociala medier alls.

Ville gå sin egen väg

Det var inte bara James rubrikskapande som fick Dave att distansera sig när han till slut följde sin bror till Hollywood (kvar hemma i Palo Alto utanför San Francisco finns en tredje Francobror, Tom, 37).

– Jag gjorde ett medvetet val att hålla mig borta från James. Jag ville gå min egen väg, lära mig stå på egna ben och inte anklagas för att ha åkt snålskjuts på hans berömmelse.

James förstod Daves känslor.

– När Dave började plugga på UCS-universitetet i Los Angeles hade jag redan varit med i tv-serien ”Freaks and geeks”. Jag hade vunnit en Golden Globe för rollen som James Dean och det enda folk ville fråga honom om var om jag var hans bror.

Det blev inte bättre av att Dave var blyg.

– Som de flesta unga skådisar var jag usel på mina första scenester. Men medan mina kollegor glömdes bort mindes ”alla” James Francos talanglösa lillebror. Jag gillade inte rampljuset och kände en oerhörd press.

Med rollen i nyinspelningen av ”21 Jump street” slog Dave till slut igenom och hamnade om inte i samma division som storebror James så åtminstone tätt efter.

”Att se den här filmen är som att knivhuggas i huvudet.”

Samma sak går inte att säga om deras rollfigurer i ”The disaster artist”, Tommy Wiseau och Greg Sestero. Med Tommys pengar – runt 50 miljoner kronor – gjorde duon 2003 ”The room”, en film som var tänkt att bli ett existentiellt drama. Men filmen var så usel att den blev kult och i dag visas den på midnattsföreställningar runt om i världen där åskådarna imiterar de träiga replikerna och kastar prylar mot filmduken.

Eller som en recensent skrev:

”Att se den här filmen är som att knivhuggas i huvudet.”

James, som regisserat historien, porträtterar Tommy medan Dave gör rollen som Greg.

Historien bygger på den bok som Greg Setero och journalisten Tom Bissell skrev 2013.

– När jag läste boken för fyra år sedan kände jag att jag och min bror hade rätt dynamik för det här projektet, säger James.

– Jag visste bara inte om Dave skulle ställa upp. Han hade nobbat mig massor av gånger.

Det är inget Dave förnekar.

– James brukade alltid göra narr av mig och vår åldersskillnad. Han värdesatte mig aldrig riktigt. Först för tre år sedan började han se mig som människa (skratt).

– Då började han respektera mina åsikter och bry sig om vad jag tyckte, i stället för att bara behandla mig som lillebror.

Tänker aldrig på något annat än jobb

Dave beskriver James som arbetsnarkoman och uppger att hans bror inte lyft blicken ovanför jobbhorisonten på många år.

– Att se sin lillebror gift väckte säkert något i honom, säger Dave som i mars förra året vigdes med skådespelerskan Alison Brie, 34, känd från tv-serien ”Glow”.

– Han gav i alla fall ett mycket rörande tal på vårt bröllop. Jag skulle tro att han också vill slå sig till ro och hitta ett liv utanför jobbet.

– Jag tar det lugnare nu. Jag fokuserar på en sak och försöker inte göra allt på samma gång, är allt James vill säga i ämnet.

Med facit i hand råder det dock ingen tvekan om att ”Disaster artist” fört bröderna närmare varandra.

– James är som ett barn när han får regissera. Jag har aldrig sett honom lyckligare. Glädjen smittade av sig och gjorde inspelningen till den bästa jag har varit med om, säger Dave.

– Det fungerade så bra att vi startade ett produktionsbolag, fyller James i.

– Nu vill jag jobba med Dave resten av livet.

ARTIKELN HANDLAR OM