Morgan Alling

Morgan Alling har opererats efter sjukskrivningen: ”Jag grät floder”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Morgan Alling har tampats med njurproblem i flera år.

I fredags opererades han.

– När jag vaknade upp var jag helt väck i huvudet, säger han till Nöjesbladet.

Morgan Alling, 50, värvades till höstens stora musikalsatsning ”Så som i himmelen” på Oscarsteatern i Stockholm. Han var tänkt att spela Arne, en karaktär som gestaltas av Lennart Jähkel i Kay Pollaks Oscarsnominerade succéfilm från 2004. Men Morgan Alling tvingades sjukskriva sig på grund av problem med njuren. Björn Kjellman ryckte in med kort varsel i Allings ställe.

Morgan Alling diagnostiserades med hydronefros, förstorad njure, för cirka ett år sedan. I fredags opererades han på Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

”Njuren ligger lite dumt till nere vid urinblåsan så jag har under några år haft det lite kämpigt men jag är ju en glad skit så jag har inte tänkt på det så mycket; Jobbat på, fått barn, en djävla massa barn och jobbat lite till. Men till slut gick det inte längre”, skriver skådespelaren i ett inlägg på Instagram.

Operationen tog fem timmar – och Morgan Alling kände sig nervös inför ingreppet.

”I fredags grät jag floder jag skulle sövas ner, mitt kontrollbehov gjorde mig rädd”, skriver han vidare på Instagram.

För Nöjesbladet utvecklar han känslorna.

Hyllar sjukvården

– Jag är inte så van vid att vara sjuk. Jag har nästan aldrig varit sjuk i hela mitt liv, så för mig var det här jättejobbigt. Jag har fyra barn hemma och man vet ju aldrig vad man ska gå igenom, även om jag litar fullständigt på läkarna. Det är ändå en läskig grej man ska göra, man ska sövas ner i fem timmar och de ska in där och röja runt i magen på mig. Även om jag inte har något som är livshotande eller farligt, så är det många tankar som flyger i huvudet på en.

Han berättar vidare i Instagram-inlägget att läkarna bland annat kapade av urinledare, gjorde njurbäcken mindre och flyttade blodkärl. Allt med hjälp av en slags robot och fyra små hål i magen. Morgan Alling hyllar sjukhuspersonalen i synnerhet och den svenska sjukvården i allmänhet.

– De är så fantastiska! Vilket jobb de gör. Jag tycker det är en skam att man inte värdesätter de som jobbar inom välfärdssektorn mer, med löner och bra förutsättningar. Vilken yrkeskunskap och skicklighet. Det är helt fascinerande hur bra de är.

”Morfin är inte min grej”

Han beskriver tillståndet hydronefros som en molande, omkringvandrande värk.

– Det gör ont bara. Ena dagen är det ryggen, andra i ljumsken. Vissa dagar går det bra, andra dagar kan man inte resa sig upp.

Efter tre nätter på sjukhuset fick Alling så komma hem i måndags. Sedan dess har han tagit smärtstillande och går enligt egen utsago som han är ”runt 89”. Långa promenader och träning av mage och kondition står på schemat för att helt komma på fötter igen.

Hur mår du just nu?

– I dag har jag varit ute och gått två kilometer, så jag är helt slut. Annars mår jag förvånansvärt bra. När jag vaknade upp var jag helt väck i huvudet och man är ju så fullpumpad med smärtstillande. Morfin är inte min grej. Jag blir snurrig och tycker det är obehagligt. Andra älskar morfin, men jag är inte en sådan snubbe. Första två dagarna var jävligt jobbiga, men sedan jag kommit hem har jag återhämtat mig och inatt sov jag första gången hela natten utan att vakna, säger han och fortsätter:

– Jag är så otroligt lycklig och tacksam över alla människor som har hjälpt och stöttat mig. Min familj, men även alla som blir lidande över att jag blir borta två månader och hoppar av en premiär.

Musikalen ”Så som i himmelen” har premiär torsdagen den 13 september. Morgan Alling planerar inte närvara, då han är sjukskriven, men ska vara tillbaka i uppsättningen och köra sin första provföreställning runt 11 november.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Morgan Alling: ”Han kunde be mig hämta mattpiskan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Morgan Alling

AB Voice