Nöje

Hade äkta biljett – släpptes inte in

NÖJE

Konsertjättar varnar för falska biljetter – samtidigt stoppas gäster med riktiga

SKYLLER PÅ VARANDRA När Catharina Käll och hennes dotter skulle se Melodifestivalens deltävling i Göteborg släpptes de inte in eftersom deras biljetter ansågs vara ogiltiga. Nöjesbladet har nu låtit Live nation och Ticnet analysera de påstådda falskbiljetterna – med resultatet att de visade sig vara äkta. Inget av företagen vill dock ta på sig ansvaret för det inträffade, utan skyller på varandra.
SKYLLER PÅ VARANDRA När Catharina Käll och hennes dotter skulle se Melodifestivalens deltävling i Göteborg släpptes de inte in eftersom deras biljetter ansågs vara ogiltiga. Nöjesbladet har nu låtit Live nation och Ticnet analysera de påstådda falskbiljetterna – med resultatet att de visade sig vara äkta. Inget av företagen vill dock ta på sig ansvaret för det inträffade, utan skyller på varandra.

Konsertjättarna varnar för falska biljetter på andrahandsmarknaden.

Men Nöjesbladet kan avslöja att även äkta ­biljetter stämplas som ­falska.

– Det är för jävligt att det drabbar oss vanliga besökare, säger Catharina Käll som nekades inträde till Melodifestivalen.

De varnar för falska ­biljetter.

Men kan de själva hålla koll på vilka biljetter som är äkta eller falska?

Svaret är nej.

I går gick konsertarrangörerna Live nation och ­Luger samt biljettförsäljaren Ticnet ut med en ­gemensam varning: falska biljetter florerar på den så kallade andrahandsmarknaden.

– Vi ser det som vår skyldighet att gå ut och varna folk så att man inte blir ­besviken när man ­kommer till arenan, säger Carl Pernow, vd för Live nation.

Det är inte första gången Live Nation pratar om falska biljetter.

”I sin fulla ordning”

Nöjesbladet har tidigare berättat att ett flertal besökare vid Melodifestivalen nekats inträde med hän­visning till att deras biljetter inte var äkta. Andrahandssäljaren Biljett nu ­pekades ut som leverantör av biljetterna och polis­anmäldes.

Nu har Nöjesbladet låtit Live nation, underleverantören Blixten & co och ­Ticnet analysera två av de påstått falska biljetternas äkthet.

Resultatet?

– Biljetterna är i sin fulla ordning. Biljett nu köpte dem av oss och de är varken falska eller kopierade, säger Mattias Hallgrim, marknadschef på Ticnet.

”Värst för min dotter”

Biljetterna som granskats köptes av Catharina Käll, 39. När hon och hennes dotter skulle se Melodifestivalens deltävling i Göteborg kunde hennes biljett inte scannas in vid insläppet. Hon hänvisades till biljettkassan.

Där tog det stopp.

– De sa att Biljett nu sysslade med olaglig verksamhet och att våra biljetter var ogiltiga, säger ­Catharina Käll.

Hon fortsätter:

– Det var värst för min dotter som var med. Melodifestivalen är det bästa hon vet.

Biljett nu:s verksamhetschef Robert Jakobsson­ säger att han har ett flertal liknande fall liggande på sitt bord. Det som konsert­jättarna nu ägnar sig åt är enligt honom en medveten aktion mot andrahands­säljarna.

Skyller på varandra

– De kan tycka vad de vill om vår affärsidé, men vi följer lagen. Det här är ren krigsföring. De vill eliminera andrahandsmarknaden, säger han.

Men när ansvaret ska utkrävas för det som drabbade Catharina Käll skyller både Live ­nation och Ticnet i från sig.

– Den som står vid insläppet och bestämmer vem som kommer in är ju arrangören eller arenan. Vår roll är att sälja en biljett. Vi står inte vid insläppet, säger Mattias Hallgrim på Ticnet.

Carl Pernow, vd för Live nation:

– Jag är inte så tekniskt ­bevandrad på hur exakt det gick till. Det får snarare Ticnet svara på, säger han.

Det svenska biljettkaoset fortsätter.

Inte olagligt att säljare vidare biljetter

Det finns ingen lag som förbjuder vidareförsäljning av biljetter i Sverige.

I Danmark, Norge och Belgien är det förbjudet att sälja vidare biljetter till ett högre pris än vad som står på biljetten.

Konsumentverket har flera gånger kommit med påpekanden mot företagen som säljer andrahandsbiljetter – bland annat att de måste vara tydligare i sin marknadsföring och uppge biljetternas ursprungspris.

Ticnet har själva försökt stävja andrahandsmarknaden genom att förse biljetter med formuleringen: ”Köpt biljett återlöses ­eller bytes ej. Vidareförsäljning ej tillåten.” Något som inte är tillåtet enligt Konsumentverket.

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje