Ulf Lundells farväl kan hålla på flera år

NÖJE

Håkan Steen ser inget slut

1 av 3 | Foto: Här säger Ulf Lundell ”farväl” till publiken. Det var under konserten i Gävle den 25 september 2008 som han avslöjade att han planerade en avskedsturné.oto:

För fyra år sedan sa han från en scen att han skulle ta ”ett ganska långt farväl”.

Nu kommer det en ny skiva och turné.

Det skulle inte förvåna mig om Ulf Lundells farväl fortsätter i flera år till.

Jag var där, i Gävle den 25 september 2008, när Ulf Lundell inledde en efterlängtad lite intimare turné och yppade ordet farväl.

Så som han formulerade det fanns det utrymme för en mängd tolkningar, men det var något han aldrig sagt tidigare så det blev givetvis stora rubriker i tidningarna dagen därpå.

Kanske Lundell kände så då, att det får vara nog nu. Kanske kände han det ännu mer när han ställde in den där långa turnén i februari i fjol, på grund av sjukdom.

Eller också menade nationalikonen från Orminge bara att kvällen i Gävle inledde slutfasen av hans musikkarriär.

Lundell premiärspelade låtar som ”Din tid är ute” och pratade om åldrandet och saknaden, mycket av det som den nypensionerade huvudpersonen Joar Cirroan försöker hitta ett sätt att förhålla sig till i senaste Lundell-romanen ”Allt är i rörelse”.

Nya albumets synnerligen lundellska upplägg – ännu en dubbel, med titeln ”Rent förbannat” – indikerar onekligen att de där många funderingarna om livets sista akt har fått stå tillbaka för att en 62-årig man åter måste upp på barrikaderna och larma.

Textraderna från albumet som citeras i pressmeddelandet lyder så här:

”Jag tog en lång semester men nu hänger jag på mig oket igen, långa farväl är inte bra för hälsan, man kan få bestående men”.

Så möjligen har han helt enkelt ändrat sig.

Jag har inte hört en ton av albumet. Men när Lundell döper en platta till ”Rent förbannat” och har Janne Bark i turnébandet finns det goda skäl att misstänka att vi har en samling distdundrande utbrott om tillståndet i landet att vänta.

Hur som helst gläds jag över nyheten, för oavsett vad denne artist levererar är den svenska rockscenen betydligt mer intressant med Ulf Lundell än utan.

ARTIKELN HANDLAR OM