Joacim Persson: Nu är det dags att byta attityd Robyn

NÖJE

I flera år har Robyn själv devalverat sina framgångar i USA.

Svenskt. Ödmjukt. Och förmodligen smart.

Men nu är det dags att byta attityd.

Bakgrunden till att Robyn ogärna skryter om sina är så klart att vi här hemma är blixtsnabba med att bygga en stor fasan av varje fjäder när det kommer till artister som hittar publik i USA. Inte minst vi medier. Det räcker med nån solkig turné i en sliten Dodge-van och hyllningskörer i kreddiga musikmagasin för att larmet ska gå.

Minns till exempel Firesides Lollapalooza-turné på 90-talet. Enormt uppblåst i svensk press visade sig verkligheten för bandet bli miserabla spelningar inför ibland bara en handfull intresserade.

Proffset Robyn vet att hålla tyst. Inte dra för stora växlar på varken skivförsäljning eller hajp i amerikansk press. I stället håller hon sig fast som en vass underdog som aldrig har ett högt fall, om det mot förmodan skulle gå käpprätt.

Med nomineringen till ärofyllda American Grammy Award får Robyn tugga i sig att det trots allt går ganska bra för henne i Staterna. Visst, nomineringen för ”Dancing on my own” i kategorin bästa danslåt är just en nominering. Konkurrensen är stenhård och Robyn ställs mot Goldfrapp, coola La Roux och giganter som Rihanna och Lady Gaga. Kan bli tufft till och med med en briljant låt som Robyns.

Men en större bekräftelse på att den svenska sångerskan är glödhet i USA är faktiskt svår att få.