”Gröna Lyktan” är homosexuell

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: DC COMICS
Kommer ut ur garderoben 72 år gammal, men evigt ung. I nästa veckas nummer av Earth 2 kommer Alan Scott, alias Gröna Lyktan, ut som homosexuell.

NÖJE

Efter 72 år bekänner seriefiguren Green Lantern – Gröna Lyktan – färg.

I nästa veckas nummer av tidningen Earth 2 kliver brottsbekämparen ut ur garderoben.

Och berättar att han är gay.

I filmen spelades Gröna Lyktan (Green Lantern) av Ryan Reynolds.
Foto: Warner Bros. Pictures
I filmen spelades Gröna Lyktan (Green Lantern) av Ryan Reynolds.

Det var Dan DiDio, högsta chefen på företaget DC Comics, som själv avslöjade i förra veckan att en av företagets mest kända superhjältar skulle komma ut som homosexuell.

Sedan dess har spekulationerna surrat i serietidningsvärlden.

Många tippade att Wonder Woman kanske hade en hemlighet. Andra var säkra på att det nära förhållandet mellan Batman och Robin äntligen skulle få sin förklaring.

Men istället visar det sig alltså att Alan Scott, den ursprunglige Gröna Lyktan-figuren som skapades redan 1940, gör comeback – som gay.

Konservativa i uppror

I nästa veckas nummer av Earth 2 ser man hur Alan Scott omfamnar och kysser sin pojkvän innan de båda åker iväg på en romantisk semester.

Uppslaget har redan fått massiv uppmärksamhet. Och stora delar av det konservativa USA är i uppror.

Den kristna mammagruppen One Million Moms har startat en brevskrivarkampanj för att ”få stopp på dumheterna”.

– Det här är patetiskt! Varför skulle vuxna homosexuella män behöva superhjältar som förebilder? De vill bara påverka unga män genom att sätta homosexuella karaktärer på pidestaler, skriver de.

Batwoman är lesbisk

Det är inte DC Comics första seriefigur som är homosexuell.

Redan 2006 stod det klart att Batwoman var lesbisk, och även Marvel har tidigare haft bröllop mellan bland andra X-Men figuren Northstar och hans pojkvän, men Gröna Lyktan blir DC Comics mest betydande homosexuella superhjälte.

– Han skulle vara en stor, stark och stilig man som alla skulle tycka om. Alan är, i mina ögon, otroligt varm, öppen och ärlig. Han är en naturlig ledare och det självklara valet som jordens beskyddare. Hans sexualitet är obetydlig. Varje gång jag tecknar honom så tycker jag mer om honom, säger Nicola Scott, som fått uppdraget att teckna den nye Alan, till New York Post.

Och James Robinson, som författat den nya serien, håller med.

– Alans sexualitet är bara en del av honom, precis som hans godhet, karisma och hans starka ledarskap också är delar av vem han är. Han är samma hjältemodiga kille som alltid, säger Robinson.

Var järnvägsingenjör

1940-talets Alan Scott var en järnvägsingenjör som fick sina krafter från en mystisk grön lykta, tillverkad av den magiska meteoren The Starheart. När han använde lyktan, samtidigt som han bar en ring, kunde han skapa fasta föremål med hjälp av sin viljestyrka.

Han var i ursprungsserien gift och har barn.

På 1960-talet gjordes seriefiguren om, till Hal Jordan, den mest kände av de olika Green Lantern-versionerna. Hal Jordan var en pilot som en dag, ute på en flygtur, hittade ett kraschat rymdskepp ute i ödemarken. Den döende utomjordingen Abin Sur gav Jordan då sin kraftring och med den även uppdraget att skydda universum från all ondska och alla hot.

När Green Lantern filmatiserades i fjol med Ryan Reynolds i huvudrollen var det Hal Jordan som han spelade.

Publicerad: