Briljanta låtar som skapar ren magi

Foto: Paul Simon i Globen, Stockholm, 22 juli.
NÖJE

Paul Simon behöver inte pengarna.

Han behöver inte äran. Han är redan större än priset.

En typisk Polar-vinnare. Mycket värdig.

Foto: Jens Peterson.

Den som vinner Nobelpriset i litteratur lyfts upp i en högre klass.

De som fått Polarpriset är ofta redan där. Artister som Paul McCartney, Bob Dylan, Joni Mitchell och Paul Simon ger mer glans åt priset än tvärtom.

Paul Simon blev världsstjärna för över 40 år sedan och har fortsatt göra briljant musik. Om priset får fler att upptäcka honom är det en god gärning.

Han har en sällsam förmåga att skriva himmelska harmonier och poetiska texter som skapar magiska bilder.

Hans nyfikenhet har fört honom till många andra länders musik och de sånger han då spelat in har i sin tur spridit den musiken vidare. Mikael Wiehe har berättat hur ”El condor pasa” med Simon & Garfunkel öppnade hans öron för en hel kontinents musik.

”Graceland” hade samma effekt på att få fler att hitta till sydafrikanska sånger och artister.

Han har rastlöst rört sig mellan olika stilar. Inspirerad av Bach till ”American tune” och gospel i ”Loves me like a rock”.

Någon kanske kan ge Paul Simon lite svensk folkmusik när han är i Stockholm och se om det sätter igång hans kreativitet. Jag kan tänka mig att det skulle bli ett intressant musikaliskt möte mellan två sorters vackert vemod.

Paul Simon var i Stockholm nyligen på sin jubileumsturné där han gör de flesta av låtarna från ”Graceland”. Och lite till. Han har alltid lätt rört sig mellan de olika epokerna i sin musikaliska historia. Även när de hör till olika genrer så binds de ihop av hans melodiska fingeravtryck.

Paul Simon sätter alltid sin personlighet på sångerna.

Som alla stora artister är han inte nöjd med allt han gör. När jag intervjuade honom i New York för 20 år sedan berättade han att han gärna spelade en del äldre sånger.

– Utom ”I am a rock”, för den tycker jag inte om.

Fast han har gjort den på scen sedan dess. Alla har rätt att ändra sig.

Då pratade Paul Simon om att samarbeta med Public Enemy. Jag tror vi har mer fascinerande sånger att vänta från Paul Simon.