Göteborg vs Stockholm

NÖJE

Göteborg

Foto: Liseberg sopar banan med Gröna Lund.

Turen har nu kommit till våra två största städer. Håller den kungliga huvudstaden stånd eller får utmanaren och eviga tvåan Göteborg jätten på fall?

Stämning:

Vissa göteborgare påstår att enda anledningen till att de inte har någon tunnelbana är att de inte har någonting att dölja. Kan diskuteras, men Göteborg är en ovanligt avslappnad stad och folk är öppna och trevliga.

Barer:

Utbudet är mindre än i Stockholm, å andra sidan är klimatet lite intimare i Göteborgs öloaser. Småcoola Vasastan är värt ett besök, och särskilt baren som heter just Vasastan (Viktoriagatan 2A). Vill du däremot parkera Volvon på Avenyn så är Joe Farelli’s med sina Gudfader-influenser ett säkert kort (Kungsportsavenyn 12). Där kan du faktiskt tillbringa hela kvällen eftersom de har grymt god mat också.

Klubbar:

Bra utbud men vakterna har lärt av sina kamrater i Stockholm och väljer och vrakar gäster i kön. En fördel om ni skulle få nobben är att nattlivet är ganska centrerat. För tillfället dominerar XLNT (Vasagatan 43 B) med sin glasade VIP-avdelning. Gillar du hiphop och är i stan sista fredagen i månaden så bege dig till Fatmilk på Kompaniet (Kungsgatan 19).

Restauranger:

Styrkan ligger såklart i fisk- och skaldjursrestaurangerna. Två att rekommendera är Sjöbaren (Haga Nygata 25) och Bliss (Magasinsgatan 3). Sjöbaren är restaurang och delikatessbutik i ett och mycket familjär med medelhöga priser och en outstanding gårdsservering. Bliss är av det glassigare slaget, men det är inget rån. Annat att gilla är den utvecklade kafékulturen. Framför allt längs Vasagatan trängs kaféerna och många är öppna sent, så det finns alternativ till att dricka alkohol på kvällstid.

Bad:

Lättåtkomlig världsklass. Det går enkelt att ta sig ut i skärgården med kommunala medel. Dessutom finns en del att välja på i utkanten av stan. Har du en nybyggd kropp med tillhörande tribaltatuering, bege dig till Askim som är Göteborgs motsvarighet till Smedsuddsbadet.

Missa inte:

Liseberg såklart. Nordens största nöjesfält sopar banan med Gröna ”Men vi har ju fritt fall” Lund. Sockervadd ska ätas minst en gång varje sommar. Och karuseller ska åkas till man kräks.

Total poäng för Göteborg: 23

Jag spelade olagligt och vann 500 kr

Ebbot Lundgrens bästa sommarminne från Göteborg.

Foto: Ebbot Lundberg.

Karolina Fjällborg