Innesluten i marängsviss

NÖJE

Jag är en tapetmänniska. Trots att alla mina coola vänner med smak och stort inredningsintresse försöker övertala mig att det både är snyggare, trendigare och mer praktiskt att måla väggarna (helst i icke-färgen ”äggskal”) så gillar jag tapeter. Det är genuint. Bakom tapeterna finns en fin gammal hantverkartradition. När den som bor i min lägenhet om hundra år ska renovera, kommer han eller hon att hitta tio–tjugo lager med tapeter som tillsammans berättar en historia. Det är lika trevligt som att klacka om dojorna hos skomakare Lundberg istället för hos Mr Minit.

Tyvärr har min vurm för genuina traditioner fått mig att välja en mörkgrå engelsk tapet med blomsnirklar på. Den skulle passa utmärkt i en liten pigskrubb på något uppnäst gods i Cornwall. I mitt moderna vardagsrum är den bara deprimerande. Därför konsulterade jag tapeterfarne pojkvännen när det förra veckan var dags för mig att försöka piffa upp väggarna (och humöret) därhemma. Enligt devisen ”vitt blir man i alla fall inte depressiv av” hade jag valt ut några tapetsorter med vita mönster på vit botten. Det kan ju inte bli fel. Trodde jag.

”Den här med bladmönstret skulle passa jättefint i vardagsrummet hos en liten tant”, sa pojkvännen, ”men du är ju bara 27 år”.

”28”, sa jag trumpet.

”... som jag sa, du är ju bara 28 år, så du ska kanske välja något modernt och enkelt. Typ den här.”

Han pekade på en harmlös, äggskalsfärgad tapet som var mer personlighetsbefriad än en Fröken Sverige-kandidat. Jag kontrade med att visa min andrahandsfavorit, en tapet med matta vita ränder på blankvit botten. Men pojkvännen var obarmhärtig.

”Jättefin. I familjen von Finikantens paradvåning där de tre salongerna ligger i fil. Eller möjligen som tårtpapper. Annars inte.”

Han hade rätt. Den tapeten passar möjligen i ett rum som är större än mitt vardagsrums ynka 24 kvadrat. Eller som underlag till en maffig gräddtårta. Men jag kan inte rå för att jag inte har någon god smak så nu sitter den 28-åriga tanten i ett otrendigt bländvitt vardagsrum, som innesluten i en gigantisk marängsviss. Men marängsviss är fan så mycket godare än äggskal.

Kicki Norman , [email protected] ([email protected])