Nintendo slår knock på blek spelmässa

NÖJE

ECTS i London en besvikelse  det bästa hittar man utanför området

1 av 5
Kultspelet SSX till Playstation 2 får en uppföljare.

LONDON

De visar sig inte ens på den stora spelmässan ECTS.

Ändå slår japanska Nintendo knockout på spelvärlden – för andra gången gillt.

I tv-spelskriget med Sonys Playstation 2 och Microsofts X-box blir nu

Nintendos Gamecube allt mer favorit.

Från att ha varit närmast uträknade i kampen mot Microsofts X-box och Sonys Playstation 2 stal Nintendo E3-mässan i Los Angeles i maj med succépremiären av spelen till kommande tv-spelet Gamecube.

Nu växer kammen på det japanska spelföretaget.

Nintendo visar sig över huvud taget inte på Europas stora ECTS-mässa i London som började i går och slutar på tisdag.

I stället blev det specialvisning i lördags i en kyrka intill Houses of

Parliament med gospelkör – ”your love is taking me higher” – samtidigt som en neonskylt med Nintendos logotyp hissades upp i skyn.

Stöddigt.

De enda premiärerna

var faktiskt två nya varianter av Pokémon. Dels

samlarkort med en datakod på sidorna som genererade små spel och filmer när de drogs i en kortläsare kopplad till fickspelet Gameboy Advance. Dels Pokémon Mini, ett litet nyckelringsspel som laddas med kassetter med monster.

Men sedan blev det favorit i repris från E3-mässan på de omtalade spelen till företagets kommande tv-spel Gamecube.

Som tidigare är ”Luigi’s mansion” charmtrollet och ”Star wars: Rogue leader” teknikmonstret. Spelfiguren Luigis ”Ghostbusters”-aktiga äventyr i en spökig herrgård är hjärtknipande sött men riktigt svårt. ”Star wars”-spelet ”Rogue leader” är bitvis hisnande filmlikt med gigantiska rymdskepp och ylande Tie-fighters mot en tindrande stjärnhimmel. Fast en ny nivå på isplaneten Hoth var långt i från lika snygg.

Vattenskoterspelet ”Wave race: Blue storm” har fått en grafisk upputsning och dessutom blivit tuffare att köra, med riktigt knepiga vågor att tajma rätt.

Efterlängtade nya ”Mario”- och ”Zelda”-spelen visades bara i ett par korta filmklipp. Mario ser ut att vara i gammal god form, hoppandes och skuttandes i en öppen spelvärld som på tv-spelet Nintendo 64. Men äventyrshjälten Link är helt förändrad – han har blivit tecknad seriefigur med rent fantastiska animationer i Disneystil. Oväntat och nyskapande i ”Zelda” någon gång nästa år.

Speljätten Electronic Arts

visade också sina hösttitlar utanför mässan, i

företagets ultramoderna miljardbygge väster om London.

Som alltid kommer nya ”Fifa”- och ”NHL”-spel, den här gången rejält grafiskt trimmade till Playstation 2. Slätt och mjukt, med snygga vädereffekter på fotbollsspelet.

Framgångsrika krigsspelet ”Medal of honor” till Playstation tar klivet över till pc. ”Allied assault” bjuder på läckert detaljerad terräng i strider i

andra världskrigets Europa. Till fots eller i fordon, bland annat i

stridsvagn. Inte realistiskt – men spännande action. ”Medal of honor” kommer även i en ytterst tveksam Playstation 2-variant.

Kanontiteln ”SSX” till Playstation 2 får snart uppföljaren ”SSX tricky”. Mer av samma vara, helt enkelt – hysterisk snowboard nerför otroliga branter.

Electronic Arts lanserar också japanska Capcoms superheta Playstation 2-titlar.”Maximo” är en helcharmig 3D-version av klassiska plattformsspelet ”Ghosts ’n goblins” från mitten av 80-talet. ”Devil may cry” är imponerande snyggt och ytterst våldsamt monsterslaktande. Båda lovar höjdarupplevelser i höst.

Med de största speljättarna frånvarande har själva spelmässan ECTS blivit en ytterst blek upplevelse.

Den som gillar realistisk krigsaction kan i december osäkra automatvapnet i ”Tom Clancy’s Ghost recon”. I stället för terroristbekämpning som i föregångaren ”Rogue spear” handlar det om strider med specialstyrkor i öppen terräng. Bara halvsnyggt, men gediget.

Grafik i seriestuk

är inne just nu – och vad passar då bättre än Läderlappen med enkla linjer och dova färger som i 60-talets tecknade filmer? ”Batman: Vengeance” kommer till Playstation 2 i november.

Pc-spelarna kunde i våras lira visionära äventyret ”Black & white”. I

november kan lite oväntat den som bara har en enkel Playstation testa

spelgurun Peter Molyneux mästerverk. Rejält underlägsen grafik, förstås, fast väl värt att kika på.

Men nej, ECTS-mässan är inte spelvärldens centrum just nu.

När Sonys Playstation 2-spel håller en låg profil och Microsoft inte ens

försöker lappa ihop den tveksamma E3-premiären med X-box utan håller sig helt borta från mässdagarna samlar Nintendo enkla poäng på reprisen av sina charmiga premiärtitlar till Gamecube.

Nintendo avslutade visningen med gospelverserna ”ain’t no mountain high enough”.

Just nu finns det faktiskt inte ens några berg att ta sig över för Nintendo...

Henrik Rudin