C More stämmer mannen bakom Swefilmer på 24 miljoner

avStina Dahlgren

NÖJE

Tv-bolaget C More stämmer mannen bakom streamingsajten Swefilmer skriver Breakit.

De vill att han betalar 24 miljoner för de Beck-filmer han har spridit på sidan.

– Detta handlar om organiserad brottslighet, säger Johan Gustafsson, chef för företagskommunikation på Bonnier.

Streamingsajten Swefilmer är i blåsväder igen. I våras dömdes personen bakom sidan till tre års fängelse för att ha lagt ut upphovsrättade filmer. En dom som dock överklagades av filmbranschen. Nu kräver mediebolaget Bonnier att deras tv-bolag C More får 24 miljoner kronor av samma man, avslöjar Breakit.

– Detta handlar om organiserad brottslighet och grovt kriminella individer som tjänat enorma summor på vårt och andras innehåll. Vi vill ta alla chanser att tillvara våra rättigheter, säger Johan Gustafsson, chef för företagskommunikation på Bonnier Broadcasting.

Fem miljoner per film

Det var den 30 januari som C More lämnade in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Det handlar om fyra Beck-filmer som alla har delats och spridits på Swefilmer. C More menar att de aldrig skulle ha gett licens till streamingsajten.

“…men om det skulle ha skett skulle avgiften i vart fall inte understiga 5.000.000 kr per film eller sammantaget 20.000.000 kr”, skriver de i stämningen.

”Två rättegångar om samma sak”

Mannen bakom Swefilmer sitter nu häktad i väntan på rättegången för den överklagade domen som kom i våras skriver Breakit. Den startar den 20 februari och mannens advokat, Ansgar Firsching, är förvånad över att detta dyker upp så tätt inpå.

– Om man öppnar ytterligare en front har vi två rättegångar som delvis handlar om samma sak, säger han och fortsätter:

– Jag kan i nuläget inte svara för min huvudmans inställning, men min gissning är att det är samma som vid skadeståndskraven för filmen 'Johan Falk – kodnamn Lisa', att brott förnekas”.

Här är filmerna du inte får missa 2018 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

Swefilmer

C More