Beskedet: Hon blir Disneys nya stjärna

Prövade närmre tusen kandidater – hon valdes ut

1 av 2 | Foto: LO SAI HUNG / AP
Liu Yifei.

avMathilde Albinsson

NÖJE

Mulan flyttar ut från en tecknad värld. 2019 beräknas spelfilmen ha premiär.

Disney har sökt med ljus och lykta efter en kinesisk skådespelare som kan axla huvudrollen.

Och nu har de hittat henne – i inhemska stjärnan Liu Yifei.

På onsdagen stod det klart. Den kinesiska skådespelaren Liu Yifei, även känd som Crystal Liu, är utvald att spela rollen som Mulan i Disneys spelfilm, rapporterar flera amerikanska medier.

Ett helt team av rollsättare har besökt fem kontinenter och prövat närmare 1000 kandidater för huvudrollen, som kräver trovärdiga kunskaper i kampsport och engelska språket. Dessutom ville teamet se en ung kinesisk kvinna spela den modiga flickan, som i den kinesiska legenden bestämmer sig för att gå med armén i sin fars ställe utklädd till man under Handynastin.

Liu Yifei levererade hela paketet.

Kallas för ”The fairy sister”

I Kina går hon under smeknamnet ”Fairy Sister”, för sin oskuldsfulla look och image. Hon har varit en av landets mest populära skådespelare sedan genombrottet i en rad tv-serier på mitten av 2000-talet.

Hon har bott i Queens i New York under delar av sin uppväxt och talar flytande engelska. Hon har dessutom spelat i engelskspråkiga filmer som ”The forbidden kingdom” med Jackie Chan och Jet Li samt ”Outcast” mot Nicolas Cage och Hayden Christensen.

Hon har även medverkat i danska Bille Augusts ”The chinese widow”, som inledde Shanghai international film festival i juni.

Filmen regisseras av Niki Caro (The zookeepers wife). Den kommer hämta inspiration från såväl den tecknade Disney-filmen från 1998 till den kinesiska folksagan om krigarflickan Hua Mulan.

De klassiska julkalendrarna vi minns 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM

Film