”Alla visste att han var en gris”

Jennifer Lawrence talar ut om våldtäktsanklagade filmbolagsmogulen

avMagnus Sundholm

1 av 2 | Foto: AP
Jennifer Lawrence sa ifrån när Harvey Weinstein försökte utnyttja henne.

HOLLYWOOD. Jennifer Lawrence är en av många Hollywoodskådisar som jobbat med sexövergrepps-anklagade Harvey Weinstein.

Hon uppger att hon hade ”en incident” med filmbolagsmogulen.

– Jag kallade honom en skitstövel och sen gick vi vidare, säger hon.

Exakt vad som hände avslöjar inte den 27-åriga skådespelerskan i Hollywood Reporter. Men hon har känt Weinstein sedan hon var 20.

– Han var alltid bara snäll mot mig – förutom stunderna när han inte var det.

Hon kallar honom beskyddande.

– Jag trodde att jag kände honom. Då anklagades han för våldtäkt. Det gjorde att jag behövde en stund att tackla allt.

– Vi visste alla att han var en gris. Vi visste att han var en best – en hårding att förhandla med. Men jag visste inte att han var en våldtäktsman.

”Så välkända”

Lawrence intervjuas i tidningen av Oprah Winfrey.

– Övergreppen är så välkända och kommer från så många olika personer. Det är regissörer, producenter. Jag tror att alla behövde tid att tackla det. Alla behöver få tackla det på sitt eget sätt. Alla behöver läka.

Hon uppger också att hon äcklades över det hon hörde i en hemlig bandinspelning då han försökte övertala en kvinna att följa med honom till sitt hotell och titta på när han duschade.

– Jag mådde illa. Det blev för mycket. Och det är därför det är så viktigt att tala om övergrepp, om alla olika former av övergrepp. För även om han inte lyfte ett finger mot henne ryste jag i hela kroppen.

Lawrence uppger sig förstå vad offret gått igenom.

– Tänk dig själv att en mäktig man säger åt dig att göra något och du säger nej. Han hotar dig, säger, ”Genera mig inte. Vi är på ju på hotellet”.

Nakenbilder spreds

Lawrence har drabbat av en annan form av övergrepp. 2014 hackades hennes telefon och nakenbilder hon tagit för dåvarande pojkvännen Nicholas Hoult spreds snabbt på nätet.

Händelsen plågar henne än i dag och under arbetet med nya filmen ”Red sparrow” uppger hon att arbetet påverkades.

– Filmen var sexuell och jag har inte gjort något sexigt eller sexuellt. Jag har varit rädd för det sedan 2014. Jag trodde aldrig att jag skulle göra något sådant igen. Jag trodde aldrig att jag skulle dela med mig av mig själv på det sättet. Men när jag tackade ja till ”Red sparrow” kändes det som om jag tog tillbaka något.

Det innebär inte att hon kommit över det inträffade.

– Jag har sån skräck inför min telefon, min dator, och elektronik i allmänhet. Det var inte bara min intellektuella ägodelar som stals utan också min kropp.

ARTIKELN HANDLAR OM