Tony Irving om extremvärmen under Dansbandsveckan

”Kan säga att det är svettigt och härligt”

1 av 2 | Foto: MONTAGE: ELVIRA PIHL (Arkiv 2017) och Andreas BARDELL
Gott humör i värmen. För sextonde året i rad är Tony Irving på plats i Malund under Dansbandsveckan för att hålla i danskurser. Han kan vittna om att det varma vädret ställer till det lite. ”Jag kan säga att det är svettigt och härligt – och det luktar svettigt och härligt. Det är lägre tempo, vi är alla lite slöa men alla är glada för att det är bra ­väder”, säger han.

avBenjamin Ekroth

NÖJE

Just nu pågår Dansbandsveckan i Malung för fullt – i extremhettan.

Därför vädjar arrangörerna att ta det lugnt med alkoholen och dricka mycket vatten i stället.

– Det är otroooligt varmt. Det gäller att alla sköter sig, säger dans­experten Tony Irving som är på plats.

Årets dansbandsvecka är den varmaste någonsin.

– Det är rekord. Jag har varit med i alla 33 år. Vi har haft ett år tidigare när det var rätt så varmt – men ­inte något så här extremt, säger Bertil Elfström, som ­grundade festivalen 1986, till Nöjesbladet.

”Bristningsgränsen”

Foto: Elvira Pihl
Bertil Elfström.

Tre dagar i rad har ­temperaturen legat över 30 grader, därför manar festivalens marknadsansvarige Lars Bälter besökarna att ta det försiktigt.

– Alltihop är ju på bristningsgränsen på ren svenska. Det är ju snustorrt överallt, det är ett extremt år och en extrem vecka. Det är jätteviktigt att man dricker mycket vatten när det är så här varmt. Vi uppmanar ­våra besökare att lyssna på det rådet. Och även att man har en hatt eller keps som skyddar huvudet. Man ska inte dricka alkohol och tro att det släcker törsten, den gör det bara värre, säger Bälter till Dalarnas tidning.

”Let’s Dance”-profilen ­Tony Irving, 52, är på plats under Dansbandsveckan för sextonde året i rad och håller danskurser. Han ­intygar att det är mycket varmt.

– Det är kruxigt att temperaturen är så hög. Många deltagare här är lite äldre så det gäller att alla verkligen sköter sig, säger Tony ­Irving till Nöjesbladet. 

Det underlättar att den större delen av dansfestivalen är på kvällstid, menar han.

– Då är det lite mildare temperaturer, men det är inte så mycket mildare.

”Är lägre tempo”

Samtidigt betonar han att arrangörerna hanterat ­situationen mycket bra – och att de närmare 50 000 besökarna är på gott humör.

– Jag kan säga att det är svettigt och härligt – och det luktar svettigt och härligt. Det är lägre tempo, vi är alla lite slöa men alla är glada för att det är bra ­väder, säger Tony Irving.

Fakta om Abba 00:27
ARTIKELN HANDLAR OM