Obegripligt Allsången – varför fortsätter ni år efter år?

Skansen-programmet är frånsprunget av ”Lotta på Liseberg”

Sanna Nielsen briljerar – men ”Allsång på Skansen” är ändå fullständigt omkört av ”Lotta på Liseberg”.

För SVT:s program är något så märkligt som ett allsångsprogram där väldigt få sjunger med.

Och det blir tråkig tv.

Sanna Nielsen fortsätter att briljera.

Hon gör sin starkaste sommar hittills i ”Allsång på Skansen”, med härlig sång, avslappnade och spontana intervjuer och lagom sommarmysigt humör med rätt nivå av glimt i ögat.

Men det är något som ändå stör med det som ska vara SVT:s sommarflaggskepp.

För när publiken hos ”Lotta på Liseberg” i måndags trots fullständigt spöregn gapade med i varenda allsång och sjöng för full hals såg tisdagspubliken på Skansen ut som blanka frågetecken trots strålande sol och klarblå himmel.

Anledningen stavas låttexter på storbildsskärmar

Kanske är allsångerna lite för krångliga, lite för okända, lite för allsångs-ovänliga. Idag till exempel ”Brittas restaurang”, ”Du är så yeah yeah wow wow”, ”Inget stoppar oss nu”, ”Sjörövarfabbe”, men också ”Dansen går på Svinnsta skär” och ”Sånt är livet”.

Och sanningen är nog snarare en annan.

För publiken som får Sanna Nielsens mikrofon under näsan dyker rakt ner i sånghäftena och gömmer sina ansikten när de försöker hänga med i låttexterna. Eller så ler de generat och gungar lite stelt eftersom de inte kan texten.

Hos Lotta Engberg däremot skrålas det med i låtarna från första till sista textrad.

Anledningen stavas låttexter på storbildsskärmar.

Det är faktiskt obegripligt att SVT och Skansen envisas med att år efter år försöka tjäna en extra slant på att sälja allsångshäftena i stället för att ge publiken på plats chans till den bästa upplevelsen.

Ingen tv-producent kan tycka att det är bra allsångs-tv

För det är först då som också tittarna får den bästa tv-upplevelsen.

Ingen tv-producent med äran i behåll kan ju på riktigt tycka att det är bra allsångs-tv när 80 procent av publiken bara klappar takten och de som sjunger med aldrig tittar upp eftersom de har näsan i ett häfte.

Det här gör tyvärr ”Allsång på Skansen” 2018 till ett sämre program än det kunde ha varit, och fullständigt frånsprunget av TV4:s show när det gäller sångglädje och publikengagemang.

Det är 2018, SVT. Det är dags att sätta upp storbildsskärmar på Sollidenscenen nu. Det är dags att låta hela publiken på Skansen sjunga med.

avTorbjörn Ek

ARTIKELN HANDLAR OM