Stjärnorna på rad i frivilligt gatlopp

1 av 2
NÖJE

HOLLYWOOD. Under årets första månader är det kris, klagan och svångremmen åtdragen till innersta hålet.

Men under kampen om årets filmpriser finns det plötsligt sjöar av pengar att ösa ur.

Det är därför vi tre kvällar i rad träffar Ben Affleck i en bank, Leonardo DiCaprio i ett Hollywood-mansion och Hilary Swank på en tak-terass i Beverly Hills.

Det börjar redan på måndagen. Rånardramat ”The town” är först ut med en julfest i en före detta bankbyggnad på Wilshire Boulevard. Där finns valvet fortfarande kvar men används nu som vinkällare.

På plats är birollsinnehavaren och fjolårets wonderboy, Jeremy Renner (”The hurt locker”). I jeans och skinnjacka glider den kortväxte skådespelaren nästan anonymt omkring i lokalen. Det beror inte på att han inte känns igen. Det är bara det att han har konkurrens om uppmärksamheten med Affleck och Jon ”Mad Men” Hamm.

Iklädda mörka kostymer drar duon till sig beundrare, nyfikna och murvlar likt flugor dras till socker.

Men ingen av dem verkar plågade över uppmärksamheten.

I Afflecks fall är det inte överraskande. För bara några år sedan satt han i kylskåpet. Då hade han floppat med ”Gigli” och överexponerats med flickvännen Jennifer Lopez.

Sedan dess har han tvingats ta den långa vägen tillbaka.

Hamm verkar bara tycka att det är kul att hyllas för något annat än tv:s Don Draper, även om han den här kvällen ser ut att ha lånat just den rollfigurens kostym.

– Jag spelar mot min sambo nu, säger han stolt.

Vi pratar ”Friends with kids”, filmen som Jennifer Westfeldt skrivit, regisserar och medverkar i.

– Jag kom just från inspelningen, fortsätter han.

– Den känns riktigt, riktigt bra.

På Thompson Hotel är det så packat i mörkret uppe vid poolen att Swank mer än en gång får ta tag i sin följeslagare för att inte trilla i.

Ännu trängre blir det när Marisa Tomei, Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, filmmakaren Ed Zwick och Oscarsbelönade regissören Danny Boyle dyker upp på det glassiga cocktailpartyt.

Lugnare stämning råder det i skrytbygget av glas och betong norr om Sunset Boulevard. Men kändissuget finns där.

När DiCaprio tänder en cigarr och förflyttar sig mellan våningsterasserna följer en svans av beundrare som hoppas få audiens hos stjärnan.

Just den här kvällen verkar han helst vilja stå ensam och blicka ut över Los Angelesnattens vidsträckta neonhav.

Det går att ha förståelse för. Han har trots allt levt med den här uppståndelsen sedan han slog igenom i Lasse Hallströms ”Gilbert Grape” för 17 år sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM