Eurovision kalsong contest

NÖJE

Följ med på några av de 83 presskonferenserna – i 40 graders schlagervärme

1 av 3 | Foto: GLITTERKILLAR Litauens Inculto spexar på presskonferensen i glitterkalsonger. Men pinsammare än så här blir det inte, de ska inte ha på sig dem på scen.

OSLO. Fansen slåss om Litauens silverkalsonger. Azerbajdzjanska Safura anklagas för ålders­kupp. Och sexskämten haglar.

Det är en helt vanlig dag i presstältet på Eurovision.

Häng på Nöjesbladet bland paljetter och attacker bakom schlagerkulisserna.

– Kan vi byta underkläder med varandra?

Den nederländska kvinnan står med byxorna nere iklädd likadana paljettkalsonger som Litauens grupp Inculto spexar i. De hinner knappt reagera innan hon svingar sina underkläder mot dem. Som tur är bär hon dubbla kalsonger just i dag.

Beredda på kupp

Några minuter senare dansar Inculto omkring framför podiet, spelar, sjunger och kontrar genom att kasta tillbaka paljettkalsonger till fansen.

Vi beskådar Litauens presskonferens i det 40 grader varma presstältet vid Telenor Arena. Runt 1500 ackrediterade journalister och bloggande fans bevakar Eurovision song contest i Norge.

Kasten bland frågorna är många och tvära. Dagen efter kalsongkalaset får presscentret kalla in extra vakter. Det ryktas om att Ukrainas delegation planerar en politisk protest på deras presskonferens mot G8. Artisten Alyosha använder Eurovision som ett fönster för sin miljökampanj Ecovision.

På första raden framför artistpodiet sitter de mest inbitna. Eric Lehmann från Luxemburg missar inte en presskonferens och ställer alltid frågor till artisterna.

– Det här är mitt tolfte Eurovision, jag har varit med sedan Jill Johnson tävlade med ”Kärleken är”. Presskonferenserna är höjdpunkten, säger han.

Anke Jonschker, journalist från Tyskland, är inte lika road.

– Jag har följt Eurovision sedan 2004, men just nu är jag uttråkad för det ställs samma frågor hela tiden, det är samma ansikten. Det är galet här, säger hon.

I presstältet är det inte tillfälle att hålla tillbaka. Det är dags för Azerbajdzjans 17-åriga artist Safura, som anklagas för att ljuga om sin unga ålder, att återigen ställas mot väggen.

– Alla frågar mig om hon verkligen är 17 år. Jag har tittat i hennes pass och sett att det stämmer, förklarar den azerbajdzjanska journalisten Ulkqr Gasimova efter presskonferensen.

Programledaren Christian Sand, som leder alla de 83 presskonferenserna

som hålls i år, kan pusta ut. Det blev ingen protest från Ukraina.

Sjunger om guld

– Den mest pinsamma konferensen hittills var Ukrainas, de tar Eurovision på så stort allvar... I dag var det min femtionde konferens så jag har lärt känna artisterna väl, säger han.

Det märks. På press- och fanträffen med schweiziska Michael von der Heide haglar sexskämten. Bidraget heter ”Il Pleut de L’Or”, som betyder guldregn.

Följade konversation utspelar sig:

Christian Sand: ”Är det en golden shower du sjunger om?”

Michael: ”Nej, den finns bara i din snuskiga lilla hjärna.”

– Jag vet vilka artister jag kan tänja lite på gränserna med, säger Christian Sand.

Det blir tyst i den kokande pressalen. Schweizaren Michael tittar på klockan och säger:

– Inga fler frågor? Skönt, för jag är hungrig.