Karolina Fjellborg

Lathund till vårens bästa stream-serier

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Läs Karolina Fjellborgs guide

Det finns massor av bra tv, men vissa titlar är lite extra brännande just nu.

Här är en lathund till hur du streamar dig till koll på vårens viktigaste.

The Jinx: the life and deaths of Robert Durst

Just nu talar alla om ­Andrew Jareckis kriminaldokumentärserie om den synnerligen obehagliga människan – och eventuellt/sannolikt trefaldige mördaren – Robert Durst. Ett mästerverk inom true crime-genren, och en bisarr rysare vars efterspel kommer att bli en följetong i pressen. HBO Nordic.

Mad men

Snart går Matthew Weiners omöjligt stiliga drama om reklamarna på Madison Avenue i graven. Att hinna klämma hela 60-­talet (85 avsnitt) till säsongspremiären i Kanal 9 den 12 april kanske är lite blodigt – men då det kommer skrivas romaner om ”Mad men” den här våren, är det läge att ta en kraschkurs. Nöjessajten Zap2it har en behändig lista över de 29 viktigaste avsnitten, varav du hittar de flesta på Netflix.

Jordskott

Henrik Björns tossiga dramathriller om försvunna barn, mord, småstadskufar och en förbannad urskog är ett förbryllande fenomen och den svenska serien att se framför alla andra den här våren. SVT Play.

Game of thrones

Håll i hatten, tv-världens största och dödligaste ­vidunder, som bara växer och växer, är på väg tillbaka. På HBO Nordic hittar du de 40 fantastiska avsnitten från de fyra första säsongerna. Plöj dem som om det gällde livet inför premiären av säsong fem den 13 april.

Better call Saul

Det har varit rätt tyst om den här ”Breaking bad”-spinoffen. Men det kan vara en slumrande hit. Kom ihåg att ”Breaking bad” var underskattad i åratal – tills alla kom överens om att det var ett mästerverk. På ­Netflix, för den som vill vara lite snabbare på bollen den här gången.

Ginas show

Fejkdokumentären med monsterbegåvningen Gina Dirawi, är gamla svenska pärlan ”Ulveson & Herngren” möter Lisa Kudrows ”The comeback”. Lasse Kronér är en fest att skåda i storhetsvansinnig tappning, och lördagsunderhållning som tänker utanför den flåshurtiga, ofta enfaldiga boxen bör uppmuntras. SVT Play.

Bloodline

Netflix senaste, om en Floridafamiljs hemligheter, lögner och annalkande tragedi, är spännande, stämningsfull, solig noir med storspelande proffs. Och att Johan Renck har regisserat de inledande episoderna är en extra fin detalj.

Publisert: