Malin Åkerman: Jag missbrukade alkohol

Publicerad 2015-06-25

Svenska stjärnan om rädslan för släktsjukdomen

Den svenska Hollywoodstjärnan Malin Åkerman, 37 har alkoholism i släkten.

En obehaglig vinincident fick henne att förstå att även hon var tvungen att tänka om kring alkoholen.

– Jag tänkte: oj det här är inte normalt, berättar skådespelerskan i podcasten ”Fyllepodden”.

Det var den svensk-kanadensiska skådespelerskan  Malin Åkermans mormor som led av alkoholism. Själv hade Malin en harmonisk uppväxt, utan negativa upplevelser av alkohol i hemmet. Men när hon 24 år gammal flyttade till Los Angeles för att satsa på karriären hände något som förändrade allt. På en middag hällde en kompis till skådespelerskan upp ett glas vin var till alla gäster, sedan satte han på korken på flaskan. Då fick Malin panik.

– Jag tänkte, men Gud jag vill inte bara ha ett glas vin. Och när jag hörde mig själv tänka de där tankarna så tänkte jag oj, nu var det dags att tänka till, berättar hon i ”Fyllepodden”.

Förändrade sitt drickande

Den starka reaktionen på att inte kunna dricka obegränsat med vin gjorde Malin Åkerman orolig. Speciellt med vetskapen om att sjukdomen funnits i släkten.

– Det var verkligen den minuten när hela kroppen började svettas när de satte korken på flaskan. Då tänkte jag oj, det här var inte normalt. Det här måste jag verkligen tänka på och ta itu med, säger hon.

Insikten fick stjärnan, känd från filmer som ”27 dresses” och ”Heartbreak Girl”, att börja analysera sitt drickande.

– Jag växte upp och tänkte att nu har jag festat tillräckligt, nu är det dags att växa upp och bara fokusera på jobb och börja mitt liv.

”Var destruktiv”

Under tonåren hade Malin Åkerman ett osunt förhållande till festande i perioder.

– Jag var väldigt destruktiv och missbrukade alkohol och drack för mycket, men jag vet inte om det är en tonårsgrej eller om det har med min familj att göra, berättar hon i ”Fyllepodden”.

I dag är hon noga med att inte dricka för mycket.

– När jag jobbar dricker jag inte under veckan, för jag har många repliker och det är mycket jobb. Och så är jag mamma också, så det är ”a lot on my plate”. Men då är det gott med ett glas vin på fredag kväll.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln