Mejla

Kristin Lundell

En ljusglimt av hopp i allt det kolsvarta

NÖJE

Vad ska man egentligen skriva om efter en vecka där ännu fler barnkroppar spolats upp på Medel­havets stränder? Vad i nöjesvärlden kan ens anses ha en gnutta relevans i sig. I skenet av flykting­katastrofer blir allt tomt.

Det allmänna uppvaknandet borde givetvis ha kommit för länge sedan men det kom nu. När det inte längre gick att trycka undan bilderna av det som pågått på stränder och stationer i Europa. Eländet blev för enormt för att kunna gömmas under annat. Borta­plan kunde inte längre hållas tillräckligt långt bort.

Nog har saker som inte handlat om liv eller död känts världsliga denna vecka. Sådant som inte är initiativ i stil med ”Vi gör vad vi kan” - ett upprop organiserat av en grupp privatpersoner som inte längre stod ut med nyheterna. På lite mer än ett dygn hade man samlat in 3,6 miljoner kronor som går till hjälpinsatser på den grekiska ön Lesbos. Det var många som ville hjälpa. Just det har varit en av få saker att känna glädje över. Människor som går ihop.

Att swisha pengar till hjälpprojekt och sedan lägga sig på soffan är givet­vis ett privilegium. Att ta en paus från katastrofen och i stället se de sista två delarna i HBO:s miniserie ”Show me a hero”.

Och ja, det kan på många sätt tyckas tomt att börja prata om tv nu. Men det finns något - dessvärre fortfarande - så aktuellt i den verklighetsbaserade serien som bygger på The New York Times-journalisten Lisa Belkins bok med samma namn. ”Show me a hero” har omarbetats till tv av The Wire-skaparen David Simon och avsnitten har ­regisserats av den Oscarsbelönade Paul Haggis.

Historien utspelar sig i staden Yonkers i delstaten New York. Det är slutet av 80-talet och i centrum står Nick Wasicsko, en före detta polis som ger sig in i politiken och blir USA:s yngste borgmästare. På hans bord ligger en långt gången konflikt om bostäder för stadens sämre bemedlade. Det är den svarta befolkningen. Motståndarlägret utgörs av den vita medelklassen. De har arbetat hårt för att köpa sina bostäder och är rädda om huspriserna. Inte vill de ha dessa människor där i sina kvarter. Gärna någon annanstans men inte där.

”Show me a hero” är lika mycket politisk och social historia som det är en berättelse om mänsklighet. ­Eller viktigast av allt: medmänsklighet. Med facit i hand träder hjältarna fram.

Det är sex fantastiska timmar som nu ligger uppe på HBO Nordic.

Efter det sista avsnittet går jag ­igenom de senaste timmarnas uppdateringar från frivilliga och etablerade organisationer. Det är fullt av människor som vill hjälpa.

Det är att glimta hoppet mitt i allt det kolsvarta.

Lundell listar veckans händelser

1 Kanye West blir USA:s president år 2020. Åtminstone om ­Kanye själv får välja. På söndagens MTV Video Music Awards-­gala i Los Angeles prisades den 38-årige hiphopstjärnan och levererade ett så uppeldat tacktal att han verkar ha inspirerat sig själv till att (spontant?) kandidera till president. Så otippat men ändå så självklart.

2 Bret och Jemaine blir musikal. ­Någon som minns den nyzeeländska humorduon Flight of the Conchords som var urroliga i slutet av 00-talet? I veckan berättade i alla fall Jemaine Clement - vars nya HBO-serie för ­övrigt ska produceras av Judd Apatow - att Flight of the Conchords kommande film ska vara en musikal. Vi är en ­liten grupp som bryr oss.

3 Paradise Hotel som socialrealism. Det började med att kulturpersonligheter ville legitimera sitt skräptvtittande genom att anlägga kulturvinklar på ”­Paradise Hotel”. Sedan skulle femini­stiska poänger plockats och nyligen silade Aftonbladets Peder Kadhammar sexsåpan genom ett socialrealistisk filter. Nu är frågan: när kommer den första världspolitiska analysen av PH?

Kristin korar veckans favoriter

Tim Burgess

Sångare i britpop­legenderna The Charlatans som i onsdags spelade i Stockholm. Kan det vara alla ­kemikalier han satte i sig på 90-talet som gjort att han inte ­åldras?

Nicki Minaj

På MTV Music Video Awards bröt ”Anaconda”-sångerskan mot en hel hög av regler från Magdalena Ribbings etikettböcker. Men ändå: Så uppfriskande.

Carrie Mathison

Okej, den amerikanska CIA-agenten är ingen riktig person utan Claire Danes rollfigur. Men nya trailern för kommande ”Homeland”-­säsongen är så ­actionspäckad att det kittlas.

ANNONS

HBO Max - Allt du älskar. Samlat på ett ställe nu med 34% rabatt med det årliga abonnemanget!

Extern länk från HBO Max

Beställ här

Av: 

Kristin Lundell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristin Lundell

HBO