”Mycket skumpa och mycket jäger”

Dundersuccé för Sveriges hero

WIEN. Vilken hjälte! 

Måns Zelmerlöw höll för favorittrycket - och vann Eurovision Song Contest 2015.
Efter tre år är Eurovisionguldet tillbaka i Sverige.

–  Jag vill bara säga att vi alla är hjältar oavsett vilka vi är eller vem vi älskar, säger Måns Zelmerlöw direkt efter vinsten.

Läs också: Från mobbad till Europas schlagerkung – så blev Måns en stjärna

Han har varit storfavorit sedan dag ett.
Nu kan Måns Zelmerlöw, 28, kalla sig "hero". Sent i natt vann han, och Sverige, Eurovision Song Contest 2015 i Wiener Stadthalle med 365 poäng.

– Jag är så extremt lycklig och vill tacka alla som röstat och stöttat mig. Jag vill bara säga att vi alla är hjältar oavsett vilka vi är eller vem vi älskar, säger Måns Zelmerlöw direkt efter vinsten.

Nöjesbladet hann ta tag i Måns innan den stora presskonferensen.

Hur firar du i kväll?

– Det lär bli sent med mycket intervjuer och så innan jag kommer tillbaka till hotellet, men sen blir det mycket skumpa och mycket jäger.

Vad vill du säga till svenska folket?

– Tack så jävla mycket för att jag fick komma hit. Jag är inte van vid att vinna och nu har jag fått vinna två gånger på raken, så det känns helt otroligt. Jag trodde inte att jag skulle göra det, jag trodde att jag skulle komma tvåa eller trea så det känns helt otroligt.

Hur mår du?
– Så jävla bra!

Och så har han en hälsning till de som mobbade honom under skolperioden:

– Jag är stolt. Ni ska se mig nu.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

Måns pappa, syster och mamma är på plats i Wien.

– Jag känner en otrolig glädje. Jag tänkte först att nu är det kört. Vi trodde det knappt när han gick om. Vi hoppade och skrek. Vi har hunnit krama om honom, största kramen jag fått från honom, säger hans pappa Olle Zelmerlöw.

Ryssland knep andraplatsen med 303 poäng medan Italien kom trea med 292 poäng.

”Måns gör det galet bra”

Delegationschefen Christer Björkman är också mer än nöjd.
– Vinsten var inte helt självklar, men jag är inte heller förvånad – Sverige var ett av de favorittippade länderna. ”Heroes” är en otroligt stark låt med ett unikt uttryck och Måns gör det galet bra, säger Christer Björkman i ett pressmeddelande.

Låga odds

Bettingsajter har hela tiden hållit Zelmerlöws odds låga och hans låt "Heroes" har haft höga placeringar på tjänster som Spotify och Itunes. 
Zelmerlöw har briljerat under semifinalen och genrepen, trots småmissar. 
Men vid sidan av har det under Eurovision funnits frågetecken kring Måns Zelmerlöws bidrag och även honom som artist.

Motarbetad av EBU

Bland annat blossade plagiatanklagelserna från Melodifestivalen upp än en gång under presskonferensen då en internationell journalist belyste att "Heroes" jämförts med David Guettas hitlåt "Lovers on the sun".

Dessutom har Nöjesbladet berättat om hur starka krafter inom EBU har motarbetat Zelmerlöw i det fördolda.
Ett direktmeddelande från Eurovisions presschefs Jarmo Siims Facebook-profil uppmuntrade en grekisk journalist att misskreditera Zelmerlöws bidrag. 
”Mellan oss, fortsätt angripa den svenska låten och sätt press på oss”, stod det i meddelandet.

”Extrakraft”

Dessutom har Zelmerlöw homofobanklagats bland annat på internationella gaysajter efter en diskussion i "Pluras kök Sicilien" där han kallade homosexualitet för en "avvikelse". Detta har han bett om ursäkt upprepade gånger.
Men inget av det har kunnat stoppa Zelmerlöws framfart i Eurovision där han nästan hela tiden framstått som en självklar vinnare av tävlingen.
– Jag borde vara svintrött men nån märklig extrakraft har kopplat på. Det kommer att finnas en massa energi kvar till när det verkligen gäller, sa Måns Zelmerlöw efter fredagens genrep.

Toppresultat för Sverige

Och den där extrakraften skulle ta Zelmerlöw ända in i mål. 
De senaste åren har Sverige nått toppresultat i Eurovision song contest. 
Efter Eric Saades tredjeplats 2011, knep Loreen segern i Baku 2012. Förra året slutade Sanna Nielsen på en tredjeplats.
Framgångar Måns befarade låg honom i fatet.
– Sverige har haft så fina resultat de senaste åren så det finns en risk att publiken känner att de vill lägga sin röst på ett annat land, säger Måns.
Men så blev det alltså inte.

Med sina nu sex vinster ligger Sverige på andraplats över de länder som vunnit ESC flest gånger i historien. Tidigare låg Sverige på delad andraplats med Frankrike, Luxemburg och Storbritannien som samtliga vunnit fem gånger. Bara Irland ligger nu före Sverige i ledningen med totalt sju vinster.

Magiskt i Sverige 2016

SVT:s VD, Hanna Stjärne ser fram emot att arrangera Eurovision Song Contest 2016.
– Det blir ett kärt besvär att bjuda hela Europa på en magisk musikshow i Sverige 2016, säger Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.

Christer Björkman säger under presskonferensen att det inte är bestämt vilken svensk stad som ska få hålla musiktävlingen.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN