Psykiska sjukdomen förföljde David Bowie

avAndreas Hansson

NÖJE

Stjärnans turbulenta liv: Broderns självmord, kvinnoaffärerna, drogerna, affären med Jagger

1 av 25 | Foto: FREDRIK HJERLING
David Bowie, Thin Machine-turnén på Cirkus i Stockholm

David Bowies liv är kantat av kvinnoaffärer, knarkkrascher – och en psykisk sjukdom som tog hans brors liv.

Enligt vännen och regissören Ivo Van Hove, gick stjärnan själv bort i levercancer.

Här är den strävsamma, skandalösa och fantastiska historien om David Bowie.

8 januari, det är ett centralt datum.

Samma dag som Elvis Presley men tolv år senare föds David Jones i ett sönderbombat Brixton i södra London, 1947.

Musikintresset kom tidigt, han spelade i flera olika band och släppte skivor som inte slog.

Frustrationen hann växa. David Jones byter band, managers – och namn, efter Bowiekniven. Han imiterar sina idoler så gott han kan.

1969 blir han bönhörd, den första hiten, ”Space Oddity”, tar sig upp i topp fem på brittiska singellistan 1969.

Kvinnor finns det gott om, men den första stora kärleken, Angie Barnett, träffar han på en klubb i Soho samma år.

– Vår gemensamma nämnare var att vi legat med samme man. David var som en tjur i sängen, en fantastisk älskare”, skrev Angie i sin bok om exmaken.

Två år senare föds sonen Duncan Zowie.

Både Angie och David är fast beslutna om att han ska slå – USA är den hägrande marknaden. Han byter manager igen, till advokaten Tony Defries, och skickas till USA där han charmar journalisterna med sina dubbeltydiga sexanspelningar. På ett hotellrum skapades figuren Ziggy Stardust, hustruns frisör Suzy Fussey skulle sedan bjudas hem till paret för att skapa den ikoniska frisyren utifrån bilder i ”Vogue”. Hennes extra starka hårfärgningsmedel gjorde håret ilsket morotsfärgat.

Rykten om hemlig relation med Mick Jagger

David Bowie vet att ingen uppmärksamhet kommer gratis.

Skivbolaget satsar enorma summor på pr, men han ordnar reklamen själv genom att komma ut som bisexuell 1972 i tidningen Melody Maker.

– Jag har alltid dragits till båda könen, även som Davy Jones, säger han.

Strax därpå pratas det vitt och brett om att han ska ha en hemlig relation med Mick Jagger.

Plötsligt vet alla vem David Bowie är.

Managern skaffar blixtsnabbt livvakter så att alla skulle se att Bowie var en stjärna.

1973 är han den bäst säljande artisten i England, en färgklick i ett grått 70-tal. Men i USA dröjer ännu genombrottet.

Drogmissbruket

Rollfigurerna avlöser varandra.

Han tar han död på Ziggy Stardust, den galna framtidsmänniskan Aladdin Zane tar vid. Sedan hundmänniskan från Diamond dogs.

Han drar till USA och skriver ”Fame” tillsammans med vilda festkompisen John Lennon. Den slår, David Bowie får sin första amerikanska listetta.

Succén är ett faktum, men bakom kulisserna håller drogmissbruket långsamt på att ta livet av honom. Han får svårare att skilja på sig själv och sina rollfigurer.

– Det har funnits tillfällen då jag tappat kontrollen, jag kan inte bestämma mig om det är jag som skriver.

Prisar Hitler

Kokainmissbruket tilltar. Samtidigt ryktas det att han fallit för mystikern Aleister Crowleys läror, att han utför exorcism på sig själv och sparar sitt kiss i kylskåpet för att ingen annan skulle komma åt hans kroppsvätskor.

Med albumet ”Station to Station” 1976 kommer han ut som bisexuell i Playboy och antar det nya alter egot The Thin White Duke klädd i kabaré-skrud.

Han gör fascistiska uttalanden, prisar Hitler och sträcker armen i en Hitlerhälsning framför havet av samlade fans när han kliver av tåget på Victoria Station. Senare ska han skylla det på sitt tunga missbruk.

Att han kommer ut som bisexuell i Playboy är något han senare ska ångra.

– Jag tror inte att det var ett misstag att komma ut i Europa, men det blev mycket tuffare i Amerika. Det är ett väldigt puritanskt land, jag tror att det stod i vägen för så mycket som jag ville göra

Skiljer sig från Angie

Han har redan inspirerat punkarna med sin stil, horder av män vill plötsligt sminka sig och färga håret orange. Familjen flyttar till Schweiz. Men David Bowie är sällan hemma, han kuskar runt på världsturné, i sin tågkupé har han ett bibliotek om 1 500 böcker. Han tillbringar mycket tid i Berlin, gör den förbryllande Berlin-trilogin som skivbolaget först tror är ett skämt, strax ska den komma att hyllas för sin genialitet. Den första skivan döps till ”Low” efter Bowies sinnestillstånd för tillfället.

När 70-talet slutar lämnar han den synthvåg han startat och går vidare. Samtidigt skiljer han sig från Angie som han inte levt tillsammans med många dagar under det 10 år långa äktenskapet.

Psykiskt sjuk bror

Succén kantas av en mörk familjetragedi.

Brodern Terry är så psyksjuk, i en allvarlig form av schizofreni från mammans sida, att han tas in på institution. David Bowie själv är rädd att han bär på samma sjukdom, drogerna blir en flykt från ångesten.

1983 tar succéskivan ”Let’s dance” tar över världen, för mainstream för många trogna fans. Men pengarna rullar in. Minst 10 miljoner drar han in på världsturnén, pengar som skapar fejd i släkten. Mostern Pat Antoniou går ut i pressen och anklagar Bowie för att vägra hjälpa sin mentalsjuka bror att få vård av toppklass.

– David har sagt att han inte vågar hälsa på Terry för att det skrämmer honom, han är rädd för att själv vara sinnessjuk. Om så är fallet, varför skickar han inte pengar i stället.

Två år senare, åtta dagar efter David Bowies födelsedag tar Terry Jones sitt liv – en händelse som slungar Bowie in i en kris så stor att han inte pratar om den på tio år.

1993 lättar han på trycket i ”Jump they say” på skivan Black Tie White Noise, men sorgen fortsätter prägla Bowies liv och musik, bland annat 1999 i låten ”Survive”:

”I should have kept you/I should have tried”, Skulden lämnar honom inte.

Hjärtproblem 2004

1992 gifter sig David Bowie på nytt, med den somalisk-amerikanska modellen Iman, som han ska leva med till sin död. De får dottern Lexi 2000. Karriären rullar på, 2004 får han hjärtproblem under en konsert i Tyskland. Han opereras akut och ställer in de resterande 14 konserterna. Det blir tyst om David Bowie, hans framträdanden är ytterst sporadiska.

8 januari igen, den här gången 2013. Stjärnan överraskar med ett singelsläpp och beskedet om nya albumet ”The Next Day”. Åter toppar han listorna, men han gör inga intervjuer. Tystnanden lägrar sig. I det tysta kämpar stjärnan mot sin allvarliga sjukdom, levercancer, enligt vännen och regissören Ivo Van Hove till New York Daily News.

Och så 8 januari igen. I år. ”Blackstar”, det tjugofjärde studioskivan släpps på Bowies 69-årsdag. Två dagar senare tar cancern hans liv, legendaren somnar in på sjukhus med sin familj omkring sig.

ARTIKELN HANDLAR OM

London

Cancer